wtorek, 10 stycznia 2012

Chleb pszenny na zakwasie



500 g mąki pszennej, chlebowej
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
150 g zakwasu żytniego (u mnie pszenny)



Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Następnie ciasto odgazowujemy,  przekładamy do keksowki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min. (bułeczki mniej więcej 20 min.). Studzimy na kratce.


 Biały chleb na zakwasie - Weekendowa Piekarnia 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"

6 komentarzy:

  1. piękny, też muszę poeksperymentować z pszennym zakwasem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, ten chleb piekłam razem z tym nieudanym.
    Szczęśliwie ten wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, moje bułki nie wyglądały tak ładnie. Nieszczęście po prostu - tak Ci tych przecudych wypieków zazdroszczę.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tofka! nie przejmuj się, następnym razem wyjdą.
    Gdybyś widziała chleb, jaki upiekłam razem z tym... cegła, i niejadalny!

    Atino! ślicznie dziękuję! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. E wyszły. smaczne były, ale nie tak piękne.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...