piątek, 13 stycznia 2012

Kuchnia walijska: Migdałowe ciasteczka


Migdałowe ciasteczka

175 g masła
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 g drobnego cukru
100 g zmielonych migdałów
50 g posiekanych migdałów

zmielony ryż do podsypania ciasta


Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wetrzeć masło w mąkę, dodać cukier i mielone migdały. Następnie dodać posiekane migdały i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki śmietany.
Blat lekko posypać zmielonym ryżem (ważne, aby ciastka nie przyklejały się do blatu), rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, i wycinać niewielkie okrągłe ciastka. Wierzch ponakłuwać widelcem.
Piec 20-30 minut.


Almond Biscuits - na podstawie przepisu z książki "The Welsh Table" Christine Smeeth

14 komentarzy:

  1. Jestem oczarowana zdjęciami! Coś przepięknego!

    OdpowiedzUsuń
  2. I dodaję do ulubionych, nie wiem dlaczego dotychczas tego nie zrobiłam.. :) Przeglądam inne przepisy i myślę ze znajdę tu wiele inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Miło mi,
      i mam nadzieję, że się nie zawiedziesz.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jakie piękne ciasteczka:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Amy :) bardzo słodkie :)

      Usuń
  4. ślicznie wyglądają i podejrzewam, że są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham migdały i wszystko co jest z nich zrobione :)
    ciasteczka musza byc pierwszorzędne !

    OdpowiedzUsuń
  6. Atino bardzo dziękuję :)
    Gosiu, Ewo ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie te foremki zauroczyły :) rozumiem, że to typowe walijskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc raczej typowo walijskie pewnie nie są,
      ale skoro kupiłam je właśnie tutaj, w Walii, w sklepie ze starociami to walijskie są :)

      Usuń
    2. ale namieszałam :) :)

      Usuń
  8. te ze sklepów ze starociami zwykle są tymi najbardziej prawdziwymi, w sensie typowymi czy też oryginalnymi... brakuje mi słowa, ale chyba chodzi nam o to samo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...