czwartek, 26 stycznia 2012

Kuchnia walijska: Zupa krem z topinambura


około 500 g bulw topinambura
1 cebula szalotka
1 seler naciowy
2 ziemniaki
masło
1 litr bulionu warzywnego
świeży lub suszony tymianek
sól, pieprz



Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojone przesmażyć na maśle kilka minut, następnie dodać bulion. 
Gotować przez około 30 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zupę zestawić z ognia i zmiksować.

10 komentarzy:

  1. Wstydliwie przyznaję, że pierwszy raz słyszę i widzę topinambura. Nie zmienia to faktu, że jak tylko wypatrzę na targu, przyniosę do domu i zrobię gar tej zupy. Każdy krem biorę w ciemno.

    ps. przeurocze naczynie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o fajnie, ze jesteś tak otwarta na nowe smaki,
      ja dla odmiany koszmarnie oporna jestem, jak nie znam - to nie lubię :)

      Usuń
  2. osz no, a ten cały topinambur to jak smakuje ? :))
    w sumie ja tez widze tylko garnuszek, uroczy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, no nie wiem jak to opisać... wiesz, że słaba w opisach jestem :)
      Musisz spróbować i już :)

      Usuń
  3. no proszę, nawet nie wiedziałam o istnieniu czegoś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Topinambur? Co to jest:)? Wygląda apetycznie, ale jak smakuje?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Monami , Amy
    w Polsce, z tego co wyczytałam, znany jest jako słonecznik bulwiasty. Na pewno spotkałyście już, tylko nie zwróciłyście uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to u Ciebie ostatnio widziałam topinambura! wiedziałam, że gdzieś był jakiś 'świeży' przepis i nie mogłam sobie przypomnieć gdzie go widziałam. znalazłam inny przepis, ale następnym razem spróbuję Twojego, bo posmakowało mi to warzywko, jest takie 'specyficzne';)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ledwie 4 zdania. Koniecznie muszę to poprawić, tylko nie wiem jak, ta zupa jest tak prosta w przygotowaniu.
    To jedna z ulubionych zup mojej córki. Małej - wielkiej amatorki zup :)

    OdpowiedzUsuń
  8. PIękne zdjęcie takiej niepięknej zupy! :) Kiedy znajdę tompinambur, bedę chciała spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...