środa, 18 stycznia 2012

Kuchnia walijska: Zupa porowo-ziemniaczana

Cawl cennin a thatws

1 plaster bekonu, pokrojony w kostkę
25 g masła
2 duże pory, oczyszczone i pokrojone
450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
900 ml bulionu z kurczaka
300 ml mleka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

W szerokim garnku przesmażyć boczek na maśle, dodać por, ziemniaki i dusić razem przez około 5 minut. Następnie dodać mleko i bulion. Gotować przez 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie zupę zestawić z ognia i zmiksować.


Leek and potato soup - Na podstawie przepisu z książki "Lamb, Leeks & Laverbread" Gilli Davies

2 komentarze:

  1. A to bezapelacyjnie musi zagościć na moim stole! W przyszłym tygodniu na pewno powalczę.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...