czwartek, 9 lutego 2012

Babeczki z mąki ryżowej


2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C.
Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe.
Połączyć mokre składniki z suchymi, lekko wymieszać, nie wyrabiając.
Nakładać łyżką do foremek (12 sztuk).
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż babeczki będą lekko złote.

Na podstawie przepisu z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej

14 komentarzy:

  1. Piękne babeczki, lekkie jak chmurki i doskonale pasują do moich wysiłków utrzymania bezglutenowej diety. Tysięczne dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz, robiłam kiedyś bułeczki ryżowe i wyglądały bardzo podobnie do Twoich babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, bułki ryżowe brzmi ciekawie, a na słodko czy raczej wytrawnie?
      a może podzielisz się przepisem?

      Usuń
    2. wytrawnie, tylko one były z dodatkiem takiego ustrojstwa, które było na stanie do wykorzystania. pewnie można by to to czymś zastąpić, ale nie próbowałam. przepis był stąd: http://husk.dk/uploads/pdf/eng/glut_opskr_Rice_Bread_Rolls.pdf

      Usuń
  3. Anitka , ty tak w ramach eksperymentu pieczesz bezglutenowo czy mus
    Piękne babeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Anitka , ty tak w ramach eksperymentu pieczesz bezglutenowo czy mus
    Piękne babeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Alu, tylko w ramach eksperymentu :)
    Gosia mnie zainteresowała tematem.
    Szkoda, że rok wcześniej nie wpadłam na ten pomysł. Mam sąsiadkę na takiej diecie, a za chwilę się przeprowadzamy i nie będę miała komu zanosić tych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam, pychotka :) mięciutkie w środku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odkopałam ten przepis gdzieś na goglach i babeczki wyszły wyśmienite. Olej zastąpiłam roztopionym masłem. Niedość, że bezglutenowe to delikatne i przepysznie pachną.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast proszku do pieczenia można dodać sode

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Mnie wyszły bardzo suche. Czy ktoś próbował wersji z owocami? Nie wiem czy urosną "z obiążeniem"...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...