zaparka:
80 g mąki żytniej chlebowej
150 g gorącej wody
Zalać gorącą wodą mąkę i energicznie wymieszać na gładką masę, bez grudek - ostudzić.
ciasto właściwe:
600 g mąki pszennej chlebowej
390 g wody
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
1 i 3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
zaparka
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier i miód - wymieszać.
Do większej miski wsypać mąkę, dolać rozpuszczone drożdże, oliwę, wsypać sól i dodać zaparkę.
Wyrobić ciasto przez ok 8 minut, przykryć miskę i odstawić w cieple na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki -okrągłe lub podłużne- i
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i
pozostawić na 30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik
do 190 st C.
Wstawić do naparowanego piekarnika (kilka psiknięć spryskiwaczem) na ok
20-25 minut. Bułeczki powinny ładnie się zrumienić. Wyjąć na kratkę do
ostudzenia.
Z serii: ostatnio upiekłam :)
Bułki pszenno-żytnie z zaparką przepis z bloga Kass "Smaki i aromaty"
15 bułeczek
Z serii: ostatnio upiekłam :)
Bułki pszenno-żytnie z zaparką przepis z bloga Kass "Smaki i aromaty"
15 bułeczek
Pięknie Ci się upiekły, dziękuję za wypróbowanie przepisu, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńja dziękuję za przepis, właśnie takich bułek szukałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Nie mam doświadczenia w pieczeniu bułek. Czy ciasto należy naciąć, aby wyszło takie ładne pęknięcie po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńtak, chwilę przed pieczeniem te bułki nacinałam.
OdpowiedzUsuńo jeny ślina cieknie ! czyli trzeba zrobić bo takie dobre :) w sumie dawno już bułeczek nie robiłam
OdpowiedzUsuńEwo, ja ostatnio prawie wcale bułek nie piekę, muszę się poprawić :)
UsuńNiesamowcie wygladaja w srodku...oj cos czuje, ze bede je dzisiaj piec:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń