poniedziałek, 28 maja 2012

Chleb z ziemniakami i jajkiem



około 4-5 łyżek puree z ziemniaków
100 ml wody
150 ml mleka
150 g żytniego zakwasu

35 g masła, roztopionego
1 jajko, lekko roztrzepane
500 g mąki pszennej, chlebowej 

50 g mąki pszennej, razowej
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 i 2/3 łyżeczki drożdży


Puree ziemniaczane  rozrabiamy w mleku i około 80 ml wody.
Mieszamy z zakwasem. Dodajemy jajko i masło, a następnie mąkę, suche drożdże i sól. Jeśli potrzeba dodajemy pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, dwa razy składając w tym czasie.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy je i formujemy okrągły bochenek. Ponieważ jest dość luźne najlepiej jest pozostawić je do drugiego rośnięcia w koszyku do wyrastania chleba wyłożonym grubo posypanym mąką płócienkiem (zamiast koszyka świetnie sprawdza się durszlak ). Koszyk przykrywamy i odstawiamy do ponownego podwojenia objętości, na ok. 40-45 min.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240ºC. Ostrożnie obracamy ciasto i wykładamy na papier do pieczenia, nacinamy i następnie przenosimy je do piekarnika na kamień do pieczenia. Spryskujemy piekarnik i chleb wodą (zraszacz do kwiatów) i pieczemy w opadającej temperaturze przez 30-35min (pierwsze 10 min w 240ºC, następne 10 min w 220ºC i ostatnie 10-15 min w 200ºC) .

 Chleb jajeczno-maślany na zakwasie z puree ziemniaczanym - przepis z bloga "Kuchnia nad Atlantykiem"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...