sobota, 26 maja 2012

Chleb żytni z prażonym kminkiem



Najlepszy chleb z mąką żytnią i kminkiem

Zaczyn:
  • 125 g wody
  • 50 g kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka rozkruszonych świeżych drożdży
  • 175 g mąki żytniej

Do miski wlać mleko z wodą, rozpuścić drożdże, następnie dodać mąkę żytnią i wszystko razem dobrze wymieszać.
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji na 2 godziny.

(nie miałam surowego mleka, skorzystałam z rady w książce i do mleka pasteryzowanego dodałam sok z cytryny)

Ciasto chlebowe:
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren kminku
  • 50 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 125 g wody 
  • 1/4 łyżeczki rozkruszonych świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka słodu
  • zaczyn j/w

dodatkowo do posmarowania chleba w trakcie pieczenia: 1 łyżka roztopionego masła


Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć ziarna kminku.
Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól.
W drugiej misce rozpuścić w wodzie drożdże, dodać słód, uprażone ziarna (trochę ziaren odłożyć do posypania bochenka) i wlać do przygotowanego wcześniej zaczynu.
Lekko wymieszać, następnie całość wlać do miski z mąką i zagnieść miękkie ciasto.

(u mnie ciasto było bardzo klejące, użyłam razowej mąki żytniej,  nie dało się zagnieść, próbowałam ale tak naprawdę dobrze wymieszałam tylko)

Przełożyć do naoliwionej i obsypanej mąką foremki. Wyrównać, posypać ziarnami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.
  
(lepiej kontrolować chleb w czasie wyrastania, u mnie trochę przerósł. 
Lekko zapadł się przy pieczeniu, być może, przyczyną było też minimalnie za dużo wody w cieście)

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Piec 50 minut.
Po 30 minutach pieczenia posmarować wierzch bochenka roztopionym masłem.
Studzić na kratce.

(ten chleb zasługuje na staranniejsze wykonanie, upiekę go ponownie na pewno i wymienię zdjęcia na bardziej zachęcające :)


Całkowicie ostudzony chleb zawinąć w pergamin.

Wspólne pieczenie z Ewą z "Pieczeniem za pan brat".
I jest to już nasz 10! chleb wspólnie upieczony. Dzisiaj - niesamowicie aromatyczny, pyszny chleb żytni z prażonym kminkiem. 
Kminek w tym w chlebie musi być koniecznie. Jeśli ktoś dodatku kminku nie lubi, to być może, po kilku kromkach tego chleba zmieni zdanie :) 
Na podstawie przepisu "Light caraway rye bread" z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard.

9 komentarzy:

  1. Chlebuś piękny,na pewno go upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam!
      można dodać więcej mąki pszennej ja Ewa zrobiła, ja tak mam zamiar zrobić następnym razem.

      Usuń
  2. jak dla mnie wygląda całkiem nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) napisałam tak, bo wiem, że mógłby wyglądać lepiej.
      U Ewy już jest, ładny!

      Usuń
  3. zmieni zdanie jak Ja :) bosko, mówisz dziesiąty ? jakos mało :))) trzeba nadrobić !
    Pieknie wygląda, cudowna ma skórkę !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało? no to pieczemy dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Struktura idealna, skórka wypieczona. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...