środa, 23 maja 2012
Pasztet z soczewicy
200 g ziaren soczewicy czerwonej
50 g ziaren soczewicy zielonej
1 cebula
2 marchewki
1 ząbek czosnku
przecier pomidorowy
sól
pieprz czarny
pieprz biały
wędzona papryka
rozmaryn
garść uprażonych ziaren słonecznika
3 jajka
Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować około 10 minut, aż ziarna się rozpadną na miękką papkę. Ziarna zielonej soczewicy powinny pozostać w całości.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć warzywa na oliwie przez kilka minut, aż zmiękną. Dodać soczewicę, przecier pomidorowy, przyprawy i dusić przez chwilę na małym ogniu.
Dodać uprażone ziarna słonecznika i lekko przestudzić. Następnie dodać jajka, całość dobrze wymieszać i przełożyć do foremki.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dobrze wystudzić przed krojeniem.
Z serii upiekłam ostatnio - ogólnie znany pasztet z soczewicy, źródło Wysokie Obcasy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpowinnam jeść soczewicę ale nie lubię :)czerwoną jeszcze jeszcze ale zielona leży, za to wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń