poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chleb pszenny na serwatce


Ser i serwatka:
  • 750 g mleka
  • 1 łyżeczka podpuszczki

Mleko podgrzać do temperatury 31-38 stopni C. Przelać do szklanej miski, dodać podpuszczkę, i szybko i równomiernie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie przelać do miski przez sitko wyłożone gazą i schłodzić.
Serwatkę zachować do chleba. (Ser po odsączeniu wstawić na noc do lodówki, następnego dnia przygotować najlepiej wg własnego uznania)

Ciasto chlebowe:
  • 1 i 1/2 łyżeczki pokruszonych świeżych drożdży
  • 300 g serwatki
  • 2 łyżki miodu
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 50 g miękkiego masła

W misce wymieszać serwatkę, drożdże i miód. Dodać połowę mąki z solą i odstawić na 30 minut.
W pozostałą mąkę wetrzeć masło. Następnie dodać zaczyn i zagnieść miękkie ciasto.
Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.

Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na naoliwiony blat,  krótko zagnieść, przykryć i ostawić na 10 minut.
Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na blat, zagnieść i odstawić już na 30 minut.

Po tym czasie ciasto odgazować, uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C.
Piec 50 minut, do brązowego koloru skórki.

Słodki chleb, wyraźnie czuć i masło i miód. Pyszny!



"Whey bread with butter and honey" - na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard

3 komentarze:

  1. Dziewczyny, powiem nieskromnie pięknie się upiekł!
    sama jestem zachwycona,
    i smakiem i wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...