niedziela, 17 czerwca 2012

Chlebowe paluszki z serem i oliwkami



ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • 10 g soli
  • 350 g wody
nadzienie:
  • 50 g sera Pecorino lub Parmesan
  • 5 g ziół prowansalskich
  • 100 g oliwek 

Oliwki pokroić i wymieszać z serem i ziołami

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie rozetrzeć je z mąką.
Dodać sól, wodę i dobrze wymieszać.
Przełożyć ciasto na blat wyrabiać przez około 6-7 minut metodą Bertineta - (tutaj instrukcja), lub za pomocą miksera z hakiem (2 minuty na wolnych obrotach, następnie około 6-7 minut na większych obrotach).
Ciasto jest luźne, ale nie należy dodawać więcej mąki.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć miskę ściereczką/folią kuchenną i odstawić na godzinę.

Blat lekko posypać mąką/semoliną, ciasto rozpłaszczyć na grubość około 2 cm. Posypać oliwkami z serem. Złożyć jeden bok do środka, docisnąć ciasto palcami, założyć następny bok i ponownie docisnąć.
Podzielić/pokroić ciasto najlepiej za pomocą plastikowej łopatki na 10-12 wałków, każdy lekko skręcić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką (lub włożyć blachę do dużego foliowego worka) i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec z parą 8-10 minut, do złotego koloru.

 Na podstawie przepisu z książki "Dough" Richard Bertinet " dzień trzeci "Olive, herb and pecorino sticks"

2 komentarze:

  1. Aleś poszalała... i jakie to wszystko piękne :) A ja ostatnio prawie wcale nie piekę - eh:(
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. masz rację Tofka, zaszalałam :)
    nastawiłam się na pieczenie, aż za dużo tego wyszło :)
    a miało być więcej, musiałam przystopować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...