Chleb z mlekiem
- 250 g mąki pszennej, zwykłej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżych drożdży (10-15g)
- 350 g mleka, temp. 20 st. C
- 1 łyżka syropu klonowego
W dużej misce wymieszać drożdże, mleko i syrop klonowy. Dodać mąki, sól i zagnieść miękkie ciasto. Dodać lekko ciepłe masło i zagniatać dalej, aż masło całkowicie się wchłonie.
Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.
Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na naoliwiony blat, krótko zagnieść, przykryć i ostawić na 10 minut.
Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na blat, zagnieść i odstawić już na 30 minut.
Przygotować wysoką foremkę chlebową/keksową. Ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kule.
Ułożyć w foremce jedna obok drugiej, przykryć i odstawić na około 1 i 1/2 godziny, ciasto powinno prawie podwoić objętość.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C. Chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 25-30 minut.
Studzić na kratce.
Na podstawie przepisu "Simple milk loaf" z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard
Piękne chlebki. Coś czuję, że spróbuję zrobić takie mleczne pieczywo, bo nigdy nie robiłam a szkoda :)
OdpowiedzUsuńprosty, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
a nie widziałam że piekłas :) smakował ?
OdpowiedzUsuńuwielbiam jego zapach i ten delikatny miąższ !
upiekłam :) a może coś w ten weekend razem upieczemy z tej książki?
OdpowiedzUsuńrazem nadajemy ;)
OdpowiedzUsuńpewne, ze upieczemy, na mecz kibicom musze dużo chleba upiec przyda się nowy przepis :))
Upiekłam z połowy porcji i żałuję:P Miał być z przeznaczeniem na grzanki, ale zanim zdążył się zestarzeć, został wtrąbiony na świeżo i znowu muszę go piec:P
OdpowiedzUsuńCieszę się, że okazał się takim sukcesem :)
Usuń