sobota, 2 czerwca 2012

Milk loaf


Chleb z mlekiem
  • 250 g mąki pszennej, zwykłej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżych drożdży (10-15g)
  • 350 g mleka, temp. 20 st. C
  • 1 łyżka syropu klonowego

W dużej misce wymieszać drożdże, mleko i syrop klonowy. Dodać mąki, sól i zagnieść miękkie ciasto. Dodać lekko ciepłe masło i zagniatać dalej, aż masło całkowicie się wchłonie.
Przykryć i pozostawić do odpoczynku na 10 minut.

Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na naoliwiony blat,  krótko zagnieść, przykryć i ostawić na 10 minut.
Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na blat, zagnieść i odstawić już na 30 minut.

Przygotować wysoką foremkę chlebową/keksową. Ciasto podzielić na dwie równe części, uformować kule.
Ułożyć w foremce jedna obok drugiej, przykryć i odstawić na około 1 i 1/2 godziny, ciasto powinno prawie podwoić objętość.


Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C. Chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 25-30 minut.
Studzić na kratce.

Na podstawie przepisu "Simple milk loaf"  z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard

7 komentarzy:

  1. Piękne chlebki. Coś czuję, że spróbuję zrobić takie mleczne pieczywo, bo nigdy nie robiłam a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty, trzeba spróbować :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. a nie widziałam że piekłas :) smakował ?
    uwielbiam jego zapach i ten delikatny miąższ !

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam :) a może coś w ten weekend razem upieczemy z tej książki?

    OdpowiedzUsuń
  5. razem nadajemy ;)
    pewne, ze upieczemy, na mecz kibicom musze dużo chleba upiec przyda się nowy przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam z połowy porcji i żałuję:P Miał być z przeznaczeniem na grzanki, ale zanim zdążył się zestarzeć, został wtrąbiony na świeżo i znowu muszę go piec:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że okazał się takim sukcesem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...