niedziela, 12 sierpnia 2012

Chleb orkiszowy na drożdżach


  Na podstawie przepisu "Spelt Bread" z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby

800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
550 - 600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy naoliwione foremki, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.

 

3 komentarze:

  1. oo ja wczoraj też piekłam z mamą chleb orkiszowy ale z dodatkiem mąki żytniej:)
    Na pewno lepszy o 100 razy od tych kupowanych a w smaku niebo w gębie:)
    Twój też na pewno jest rewelacyjny, może poprosze mamę ,żebyśmy go kiedyś upiekły z twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis może się przydać. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pożyczam przepis, bo mnie urzekł a jutro piekę chleb :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...