Dzień Chleba w naszym domu -
Ciabatta - na podstawie przepisu z książki "Dough" Richard Bertinet
Zaczyn:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g wody
- 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
Wszystkie skladniki wymieszałam i zagniotłam dość gęste ciasto. Przełożyłam do naoliwionej miski, przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 18 godzin do fermentacji.
Ciasto chlebowe:
- 450 g mąki pszennej, chlebowej
- 10 g świeżych drożdży
- 340 g wody
- 50 g oliwy
- 15 g soli
- cały wcześniej przygotowany zaczyn
Przełożyłam do naoliwionej miski, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie raz ciasto złożyłam.
Na lekko obsypany mąką blat przełożyłam wyrośnięte ciasto, posypałam po wierzchu mąką, dociskając ciasto palcami uformowałam dość duży prostokąt. Podzieliłam na cztery części. Z każdego kawałka uformowałam płaskie, prostokątne bochenki; składając najpierw oba końce ciasta do środka, następnie składając wzdłóż na pół. Przełożyłam na dobrze natarte mąką płótno, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekłam w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut.
Idealne!
OdpowiedzUsuńnieskromnie się zgodzę :) piękne i pyszne się upiekły :)
UsuńGdybym wiedziała o dzisiejszym dniu chleba na pewno bym coś upichciłaxD
OdpowiedzUsuńw przyszłym roku nadrobisz :)
Usuńja świętuję dopiero trzeci raz, wcześniej nawet nie wiedziałam o takim dniu.
Ja też bym go pewnie przegapiła gdyby nie ten baner po lewej stronie:P
UsuńNarobiłaś mi smaku na ciabattę. Ostatnio tylko zakwasowce męczę, więc przyda się drożdżowa odmiana. Tym bardziej, że ciabattę piekłam tylko z jednego przepisu. Muszę wypróbować propozycję Bertineta:).
cieszę się, że baner spełnił swoje zadanie ;)
UsuńCiabatte polecam szczerze, będziesz się dobrze bawić przy tym przepisie, dużo wody... fajne lejące się, elastyczne ciasto.
oj jakie dziury , wow to za mało , zachwycają
OdpowiedzUsuńAnita , mistrzowska dłoń widać w tym chlebie *
Margot ślicznie dziękuję za taki komplement!
Usuńmuszę przyznać, że jestem bardzo, bardzo zadowolona z tego wypieku, więcej... cała rodzina jest zadowolona, bez wyjątków :)
Ale wyrośnięta! Idealna wręcz. Zresztą spod Twojej ręki zawsze piękne wypieki wychodzą.
OdpowiedzUsuńTofka nie zawsze, czasem i cegła niejadalna wyjdzie :)
Usuńale ślicznie dziękuję za tak miłe słowa :)
piękne dziury ma ta Twoja ciabatta!
OdpowiedzUsuńz taką WBD z pewnością był wspaniały... :)
Dziękuję! oj był wspaniały :) i chleb pięknie się udał, i inspiracji dużo... same pozytwne wrażenia :)
Usuńale dziurzyska cudowne :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam ciabatty to chyba grzech !
Ewo! szczerze przepis polecam!
UsuńPerfect ciabatta!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
Thank you!!!
Usuń