1 mała dynia, obrana, pokrojona w grubą kostkę
2 łyżki masła
1 cebula, posiekana
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 ziemniak, pokrojony w kostkę
gałązka świeżego rozmarynu
3 ząbki wędzonego czosnku
500-600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W garnku rozpuścic masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać wszystkie warzywa, posiekany rozmaryn, przyprawy i dusić przez kilka minut. Zalać bulionem i gotować przez 10-15 minut.
Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku.
Przepis i wykonanie Paweł
Zupę z dyni jadłam, ale tylko na słodka, a taki pomysł też jest super :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. A ten czosnek można gdzieś kupić czy samemu zrobić?
OdpowiedzUsuńnajprościej chyba kupić w supermarkecie, zrobić można jeśli ma się takie możliwości.
UsuńSzkoda ,że nie mogę dorwać dyni.. :(
OdpowiedzUsuńTaką wersję widzę, po raz pierwszy. I przyznam szczerze, że przez ten wędzony czosnek smak musi być bardzo interesujący.
OdpowiedzUsuńAniu, podoba mi sie! No ale ja wszystkie zupy z dyni lubie, wiec i te bym chetnie spalaszowala ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje Ci za udzial w Festiwalu! I zapraszam do lektury podsumowania - http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html