niedziela, 7 października 2012

Piernik czekoladowy



  • 150 g masła
  • 125 g ciemnego brązowego cukru
  • 200 g ciemnej melasy
  • 200 g golden syrup
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej

dodatkowo na polewę
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 100 ml śmietanki kremowej


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Przygotować formę do ciasta o wymiarach 30x20 cm.
Do garnka włożyć masło, cukier, golden syrup, melasę i przyprawy korzenne, i podgrzewać na niewielkim ogniu aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodać mleko i rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody sodę.
Do dużej miski przesiać mąkę. Powoli wlewać czekoladową miksturę do mąki, ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Przelać ciasto do foremki i piec przez 35 minut, do "suchego patyczka".
Pozostawić ciasto w foremce przez  kilkanaście minut, następnie studzić na kratce.

Polewa:
Rozpuścić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej, aż powstanie jednolita, błyszcząca masa.
Rozsmarować masę na całkowicie wystudzonym cieście.

Na podstawie przepisu z magazynu "Good Food" - November 2012

12 komentarzy:

  1. mm.. pierników to czas!
    szaro, buro a ja w zeszłą sobotę piekłam dyniowo-piernikową babkę.
    No pyszna była;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dyniowo-piernikową babkę chętnie bym upiekła, zgłoszę się po przepis :)

      Usuń
  2. Oszałamiające zdjęcia.
    Nieziemski efekt:)
    I ... wygląd.. a zapach.. czary

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak zdjęcia przepiękne ,a piernik cud miód

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyżby malutka przymiarka do nadchodzącej przyszłości. Czas pierników nadchodzi? Pycha. I pięknie podany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, przymiarka i na pewno w grudniu ten piernik upiekę :)

      Usuń
  5. Nie za wcześnie z tym piernikiem? :) Piękny i pewnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy ja mogłabym taki kawałeczek ? :))najlepiej razem z tą kawą w filiżance :)
    i ta polewa taka do zlizania mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...