niedziela, 12 lutego 2012

Bezglutenowy chleb marchewkowy


Bezglutenowy chleb marchewkowy, z mąką ryżową, mąką ziemniaczaną i mąką gryczaną


250 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

50 g mąki gryczanej
3 jajka
2 marchewki starte na drobnych oczkach
25 g świeżych drożdży (u mnie 20 g)
3/4 szklanki mleka ryżowego
łyżka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oleju
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
pół szklanki wrzątku


Wykonanie:
Siemie lniane zmielić na grubo w młynku do kawy, zalać wrzątkiem, wymieszać do powstania żelu i odstawić do ostudzenia.
Drożdże wymieszać z cukrem i lekko ciepławym mlekiem, odstawić na kilka minut.
Mąki wsypać do jednego naczynia, dodać jajka, sól, marchew, drożdże z mlekiem, olej, siemie lniane.
Ciasto dobrze wyrobić, będzie gęste i bardzo lepkie. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno znacznie zwiększyć swoją objętość (na ok. 1 godzinę).
Następnie przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej olejem. Posypać ziarnami, słonecznikiem, dynią, siemieniem, sezamem lub makiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 1 godzinę, zależy od prędkości wzrastania.
Piec 40-50 minut w 180-190 st. C.
Wystudzić całkowicie na kratce przed krojeniem.

 Autorką przepisu jest Ola, przepis i więcej informacji można znaleźć tutaj - "Ola Domowa"

sobota, 11 lutego 2012

Kuchnia walijska: Comber jagnięcy w musztardowej panierce

  • 4 kawałki mięsa jagnięcego (comber)
  • 1 dynia (butternut squash)
  • 1-2 główki włoskiej kapusty
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 200 g bułki tartej, grubo mielonej
  • 1 plastry wędzonego bekonu, pokrojone
  • 4 szalotki, posiekane
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki redcurant jelly (galaretka porzeczkowa)
  • 200 ml wywaru wołowego 
  • 200 ml czerwonego wina

Mięso natrzeć musztardą i obtoczyć w bułce. Wstawić do lodówki na 10 minut. Następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 20 minut, (na pół-krwisto).

Dynię obrać, przekroić i oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 5 minut, aż stanie się miękka. Wystudzić.
Na patelni z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła, dodać dynię i miód. Wszystko razem wymieszać i trzymać na ogniu do uzyskania złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem.

Kapustę poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, dodać kapustę i odrobinę wody. Dusić przez około 5 minut, aż stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Przyprawić, można też dodać odrobinę ziaren kminku.

W rondlu, na rozgrzanym oleju przesmażyć bekon i szalotkę, do uzyskania złoto - brązowego koloru, dodać redcurrant jelly, tymianek, czerwone wino, trzymać na małym ogniu, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodać wywar i jak wcześniej, trzymać na ogniu do zredukowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kuchnia walijska. Przepis i wykonanie Paweł.

czwartek, 9 lutego 2012

Babeczki z mąki ryżowej


2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C.
Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe.
Połączyć mokre składniki z suchymi, lekko wymieszać, nie wyrabiając.
Nakładać łyżką do foremek (12 sztuk).
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż babeczki będą lekko złote.

Na podstawie przepisu z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej

poniedziałek, 6 lutego 2012

Kuchnia walijska: Bażant z porem i bekonem


Ffesant gyda cennin a bacwn

  • Bażant 1-1,5 kg
  • łyżka oliwy
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w 2,5 cm kostkę
  • 4 szalotki, pokrojone
  • 4 średnie marchewki, pokrojone
  • 1 seler naciowy, pokrojony
  • 200 ml czerwonego wina
  • 150 ml wywaru, u nas wołowy
  • 400 g pora, pokrojonego w krążki
  • 20 g masła 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, świeże lub suszone zioła (szałwia, tymianek)


Bażanta podzielić na cztery części (dwie nogi i dwa filety).
W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Przełożyć do miseczki, odstawić na później.
Na tej samej oliwie obsmażyć kawałki bażanta z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Doprawić solą i pieprzem, wyjąć mięso z patelni, następnie przesmażyć warzywa, do miękkości.
Dodać zioła, ułożyć mięso na warzywach, zalać winem i octem balsamicznym. Przykryć rondel pokrywką i dusić wszystko przez około 20-30 minut, dolewając stopniowo wywar.
Kiedy mięso stanie się miękkie na wierzch dodać boczek i pokrojony por, ułożyć kawałki masła, przykryć i dusić dalej, przez 10 minut.
Por przekładamy na talerz, układamy kawałki mięsa i obkładamy warzywami.


Wykonanie Paweł.
Na podstawie przepisu "Pheasant with leeks and smoked bacon" z ksiażki "Welsh Coastal Cookery" Colin Pressdee's

niedziela, 5 lutego 2012

Razowy chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn:
80 g zakwasu pszennego lub orkiszowego
125 g mąki orkiszowej razowej
80 g wody

Wymieszać składniki do uzyskania miękkiego ciasta. Lekko przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Zaparka:
100 g mąki ciemnej orkiszowej
120 g gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kminku

Składniki wymieszać i odstawić na 8-12 godzin.

Ciasto chlebowe:
280 g przygotowanego wcześniej zaczynu
220 g przygotowanej wcześniej zaparki
50 g ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków (opcjonalnie)
500 g mąki orkiszowej razowej
250 g wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub melasy (opcjonalnie)
dodałam także 1/4 łyżeczki suchych drożdży 

chleb orkiszowy, lekko spalony :)


Wymieszać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz krótko wymieszać, dać odpocząć 30 minut.
Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wymieszać, szczelnie przykryć, odstawić na 1 godzinę.

Lekko wyrośnięte ciasto uformować i wyłożyć do formy.
Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin, do podwojenia objętości.
Chleb może wyrastać również w zimnie przez około 12 godzin. Zanim jednak włożymy go do lodówki, powinien najpierw "ruszyć" w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Bochenek naciąć lub delikatnie nakłuć. Piec w naparowanym piekarniku przez 35-40 minut, lub do zbrązowienia skórki.

 Weekendowa Piekarnia 126 - Chleb orkiszowy na zakwasie 
Przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej 

Proporcje na 2 bochenki po 650 g.

czwartek, 2 lutego 2012

Razowy chleb orkiszowy na drożdżach


800 g mąki orkiszowej, razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.

Chleb z mojego zaproszenia do Weekendowej Piekarni.
Na podstawie przepisu "Spelt Bread" z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby 

środa, 1 lutego 2012

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni # 126

Serdecznie zapraszam do Weekendowej Piekarni!  

To moje trzecie gospodarzenie w Weekendowej Piekarni. 
Jest to trochę stresujące doświadczenie. Zawsze obawiam się, że przepisy przeze mnie wybrane nikomu się nie spodobają i nikt chleba ze mną nie upiecze.
Mam jednak nadzieję, że będzie to dobra zabawa i zdecydujecie się na wspólne pieczenie.
Tym razem wybrałam przepisy tylko z użyciem mąki orkiszowej. Wiem, że jest droższa od zwykłej mąki chlebowej, ale naprawdę warto wypróbować te przepisy.
Ja, chleb na drożdżach w wersji razowej już zdążyłam upiec, i zapewniam, że  jest bardzo, bardzo smaczny. 

i jeszcze zaproszenie na stronie "Gospodarne szczęście" 


Chleb orkiszowy na drożdżach
Proporcje na 2 foremki

800 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.

Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby 


Chleb orkiszowy na zakwasie 
Proporcje na 2 bochenki po 650 g.

Zaczyn:
80 g zakwasu pszennego lub orkiszowego
125 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
60 -80 g wody (mąka razowa potrzebuje więcej wody)

Wymieszać składniki do uzyskania miękkiego ciasta. Lekko przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść. 

Zaparka:
100 g mąki ciemnej orkiszowej
120 g gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kminku

Składniki wymieszać i odstawić na 8-12 godzin.

Ciasto chlebowe:
280 g przygotowanego wcześniej zaczynu
220 g przygotowanej wcześniej zaparki
50 g ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków (opcjonalnie)
500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
180-250 g wody (mąka razowa potrzebuje więcej wody) 
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub melasy (opcjonalnie)

Wymieszać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz krótko wymieszać, dać odpocząć 30 minut.
Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wymieszać, szczelnie przykryć, odstawić na 1 godzinę.

Lekko wyrośnięte ciasto uformować, bądź - jeśli użyliśmy mąki razowej - wyłożyć łyżką do formy.
Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin, do podwojenia objętości.
Chleb może wyrastać również w zimnie przez około 12 godzin. Zanim jednak włożymy go do lodówki, powinien najpierw "ruszyć" w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Bochenek naciąć lub delikatnie nakłuć. Piec w naparowanym piekarniku przez 35-40 minut, lub do zbrązowienia skórki.


Przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...