125 g ziemniaków (1 średni lub dwa małe) pokrojonych w 3 cm kostkę
sól morska
pieprz, świeżo mielony
1/2 łyżki oliwy
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Ziemniaki umieścić na blasze, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, i piec przez około 10 - 15 minut; ziemniaki powinny być na pół miękkie, nie rozpadające się.
200 g pszennego zakwasu
380 g mąki pszennej, chlebowej
1 łyżka soli morskiej
200 ml wody
2 łyżeczki ziaren czarnuszki
2 łyżki mąki sojowej
1 łyżka oliwy
2 - 4 gałązki świeżego rozmarynu, posiekanego
jeśli wyrabiamy ręcznie:
W dużej misce połączyć zakwas z wodą i mąką. Dobrze wymieszać łyżką do połączenia składników.
Przełożyć na blat, zagniatać przez 10 minut. Przykryć i zostawić do odpoczynku na 20 minut.
Następnie dodać sól i zagniatać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
jeśli wyrabiamy mikserem z hakiem:
jeśli wyrabiamy mikserem z hakiem:
Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut.
Przykryć miskę i zostawić na 20 minut.
Dodać sól i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 6 minut.
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i może potrzebować dłuższego wyrabiania.
Następnie delikatnie wmieszać ziemniaki, rozmaryn, mąkę sojową, czarnuszkę i oliwę (mikser - na najwolniejszych obrotach).
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po godzinie ciasto należy złożyć.
Po wyrośnięciu, uformować bochenek, przełożyć do koszyka do
wyrastania (ściereczka musi być dobrze obsypana mąką).
Koszyk z ciastem włożyć do dużego foliowego worka i umieścić w
lodówce na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i
zostawić do wyrośnięcia, na 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury.
Na podstawie przepisu z książki "Bourke Street Bakery"