niedziela, 27 stycznia 2013

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi


Chleb z mlekiem, płatkami owsianymi, mąką pszenną i żytnią -
 na zakwasie

• 300 g mleka
• 150 g wody (dałam więcej wody)
• 200 g zakwasu (u mnie pszenny)
• 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g mąki chlebowej i 200 g mąki razowej)

• 50 g maki żytniej jasnej
• 100 g płatków owsianych
• 15 g soli
• 3 łyżki cukru, albo miodu ,albo melasy 


Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie nie klejące się ciasto; można zrobić to mikserem z hakiem lub wyrobić ręcznie.
Zostawić w misce do wyrośnięcia na okolo 4 godziny. Odgazować , uformować jeden duży lub dwa mniejsze bochenki, obtoczyć w mące i przełożyć do koszyczka do wyrastania, na około 4 godziny.
Nagrzać piekarnik do 210°C, naciac chleb , naparować i piec okolo 40 minut.


Przepis z bloga "Kuchnia Alicji"    - Weekendowa Piekarnia nr 53 

12 komentarzy:

  1. Anita, jak je nacięłaś , cudo !!!!To prosty smaczny chleb ,ale w twoim wydaniu(nacięcia!!!) mercedes

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu Dziękuję!! tak, tak jest właśnie taki prosty, zwyczajny.
    Mam wrażenie (może się mylę) ale jest w sam raz na pierwsze pieczenie chleba, ciasto jest bezproblemowe, plastyczne i łatwe do nacinania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm , myślę ,że trafiłaś w sedno , on by się nadal na pierwszy chleb bez foremki jak ulał
    smakowo tez jest całkiem całkiem , bez fajerwerków ,ale smaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję za przepis!! jeszcze się do Ciebie po niejeden przepis wybiorę, mam teraz dobry zakwas, i chęci na pieczenie w ogóle :)
      nie masz nic przeciwko mam nadzieję?

      Usuń
    2. Przeciwko?Ja się ciesze i duma mnie rozpiera , bo kto jak kto ale twoje chleby są wyjątkowej urody :)))

      Usuń
    3. Ślicznie dziękuję za komplement!

      Usuń
  4. I znowu taki równiutki okrąglutki. Chyba muszę wrócić do prób z koszykiem. Trochę się zniechęciłam, bo nijak mi nie wychodzą. Ale jak patrzę na te Twoje bochenki, to az mi dech w piersiach zapiera i chcę powrotu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka to ten chleb jest w sam raz na takie próby; ciasto jest bardzo plastyczne, nie przykleja się do koszyka, dobrze się też nacina. Przynajmniej u mnie tak było.
      Musisz tylko dodać odpowiednią ilość wody, ja akurat musiałam więcej niż było w przepisie.

      Usuń
  5. wygląda smakowicie, nacięcia jak z dobrej piekarni :)) uwielbiam ślad koszyka na chlebie :)
    musze ten chlebuś wypróbować, koniecznie na pszennym zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ewo! dobry jest, ja zresztą bardzo lubię chleby z płatkami owsianymi więc z całego serca przepis polecam :)

      Usuń
    2. no to upiekłam :) bardzo fajny przepis no i chlebuś smaczny !
      jak ja kocham te twoje kamienie na ścianie !

      Usuń
    3. ja też Ewo! będzie mi ich brakowało, cały ostatni rok zdjęcia robiłam na tym tle.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...