sobota, 19 stycznia 2013

Chleb z piwem


 Chleb z piwem, mąką pszenną, mąką żytnią i słodem.
Miękki środek, chrupiąca skórka; pyszny!!

  • 300 g mąki pszennej, chlebowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g mąki pszennej, razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 200 g Ale
  • 100 g wody
  • 300 g zakwasu pszennego 80%
  • 3/4 łyżeczki świeżych drożdży
  • 10 g słodu jęczmiennego


W misce wymieszać mąkę chlebową, razową, żytnią i sól. W drugiej misce wymieszać razem piwo, zakwas, wodę i drożdże. Dodać mąki i zagnieść krótko. Odstawić pod przykryciem,  na 10 minut. 

Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 - 15 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 30 minut. 

Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść krótko, przykryć i odstawić na 1godzinę; po 30 minutach, a nastepnie po 1 godzinie ciasto złożyć lub krótko zagnieść.

Uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania dobrze podsypanego mąką żytnią, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, do podwojenia objętości.
Gotowy chleb naciąć i piec 45 minut w temperaturze 210 stopni C.


Inspiracja - Ale bread with wheat grains - "The art of handmade bread" Dan Lepard. 

2 komentarze:

  1. Kolejny piękny i krągły :) I wiem, że to z miłości takie piekne te bochenki. Ten pewnie głęboki w smaku przez ten browarek i słód.

    OdpowiedzUsuń
  2. O 1 jeden z moich ulubionych ! piekny Ci wyszedł, jak zawsze zreszta :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...