niedziela, 13 stycznia 2013

Chleb z prażoną mąką jęczmienną i miodem


Barley bread
  • 100 g mąki jęczmiennej
  • 180 g wody
  • 200 g zakwasu pszennego 80%
  • 2 i 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej


Mąkę jęczmienną rozsypać równomiernie na blaszce do pieczenia i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 st C, przez około 8 -10  minut, do uzyskania jasno-brązowego koloru. Odstawić do ostygnięcia.

W misce wymieszać wodę, zakwas pszenny, miód i drożdże. Dodać mąkę pszenną, mąkę jęczmienną, sól i zagnieść krótko.  Jeśli ciasto będzie zbyt ścisłe można dodać więcej wody. Odstawić pod przykryciem,  na 10 minut. 
Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 - 15 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut. 
Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Przełożyć na blat, krótko zagnieść, przykryć i pozostawić na 10 minut do odpoczynku; następnie uformować podłużny bochenek, przełożyć do koszyka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 i 1/2 godziny.
Gotowy chleb naciąć i piec 50 minut w temperaturze 220 stopni C.



Inspiracja - "The art of handmade bread" Dan Lepard.

8 komentarzy:

  1. Pieknisty !! ale musiała pachniec prazona jęczmienna !
    niestety nie nastawiłam zakwasu, byłam wczoraj padnięta po górach, zrobiłam tylko ten kukurydziany i stwierdzam, ze jest o niebo lepszy z kaszką kukurydziana ;) cmok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym razem bardzo uważałam, aby nie przypalić :)
      robię porządki w notatkach w książce i na blogu... wyrzucam posty, poprawiam, zaznaczam co do powtórzenia i do upieczenia.
      Wspólnie upiekłyśmy 13 chlebów; tylko nie wiem czy to aż 13 czy dopiero 13?
      :)

      Usuń
    2. nie wyrzucaj postów :( nie wszystko musi być zawsze idealne ;)
      13 to średnio 1 na miesiąc, czyli średnio dużo :))

      Usuń
    3. idealnie być nie musi, ale niektóre aż się prosiły o skasowanie :)
      średnio dużo - fajnie :)

      Usuń
  2. Muszę spróbować, skoro już mam wyhodowany zakwas pszenny :)
    Bochenek, jak zwykle wygląda pięknie! i ta skórka :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! chlebek polecam, ciekawy smak jest z tą mąką jęczmienną.

      Usuń
  3. Słowa o tęsknocie przede wszystkim prawdziwe. Jestem bez pamięci zakochana w Twoich bochenkach. Jak Ty to robisz, że one zawsze takie piękne i idealne! I cudownie wypieczona skórka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka ja tak zwyczajnie lubię piec chleby, ... po prostu, bez przymusu, z przyjemnością :)

      i z całego serca dziękuję za wszystkie Twoje miłe komentarze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...