niedziela, 6 stycznia 2013

Chleb z prażoną mąką żytnią i wodą z kiszonych ogórków


Cucumber pickle juice rye loaf. 

  • 200 g prażonej mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej, chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 350 g zalewy z ogórków kiszonych
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 gałązki świeżego koperku, posiekane 

Mąkę żytnią rozsypać równomiernie na blaszce do pieczenia i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 st C, przez około 10-15  minut, do uzyskania jasno-brązowego koloru. Odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać uprażoną wcześniej makę żytnią, mąkę chlebową i sól. W drugiej misce wymieszać wodę z ogórków, drożdże i posiekany koperek. Połączyć wszystkie składniki i odstawić, pod przykryciem,  na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt ścisłe można dodać więcej wody.
Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniatać ciasto przez około 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na naoliwiony blat,  krótko zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Ponownie przełożyć na blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 10 minut.
Przełożyć na blat, zagnieść10-15 sekund, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrastania na około 2 godziny; po 30 minutach, a nastepnie po 1 godzinie ciasto można złożyć lub krótko zagnieść.
Uformować okrągły bochenek, przełożyć do koszyka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Gotowy chleb naciąć i piec 55 minut w temperaturze 210 stopni C.
20-15 minut przed końcem pieczenia chleb posmarować glazurą.

Glazura - W rondelku wymieszać 2 i pół łyżki mąki żytniej z 150 g zimnej wody. Zagotować, ciągle mieszając trzepaczką. Wystudzić, dolewając wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Wspólne pieczenie z Ewą, przepis z książki "The art of handmade bread". Dziękuję Ewo!!!

5 komentarzy:

  1. Przepięknie wyrosnął ! Twoja glazura się nawet świeci, moja nie bardzo :D
    dziękuje Anito, czekam do następnego ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ewo! trzymam cię za słowo ;)
      waśnie książkę przeglądam, z myślą o następnym wspólnym pieczeniu :

      Usuń
  2. Wróciłaś! Super, bo normalnie tęskniłam za Toba i Twoimi bochenkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofka! miło przeczytać takie słowa! Dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...