niedziela, 14 kwietnia 2013

Bułki cynamonowe


Łatwe bułeczki cynamonowe

składniki
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szkl letniej wody
  • 1/2 szkl masła, roztopionego
  • 1/2 szkl drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szkl mąki orkiszowej
  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, zwykłej
nadzienie
  • 1/2 szkl roztopionego masła
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
glazura
  • jajko roztrzepane z mlekiem

W dużej misce wymieszać drożdże z wodą, pozostawić na 5 minut. Następnie dodać masło, cukier, sól, jajka i mąkę i wyrobić do uzyskania miękkiego, elstycznego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 do 24 godzin.

Na dobrze posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na 60 cm kwadrat. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem i zwinąć jak roladę.
Przygotować dwie foremki keksówki (25 cm długości). Ciasto pokroić na 12 części (5 cm kawałki) i ułożyć w foremkach.


Odstawić  do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.  Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu pozostawić w foremce przez 5 minut. Podawać ciepłe.

Na podstawie przepisu Beatrice Ojakangas, z książki "The Great Scandinavian baking book"

4 komentarze:

  1. ooooo matusiu , moja najulubieńsze chyba bułki słodkie

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpisuje sie pod Margot - to zdecydowanie jedne z moich ulubionych slodkich drozdzowych buleczek :)

    Pozdrawiam serdecznie! I cierpliwie czekam na Twoj 'powrot' :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak mnie tu dawno nie było a tu tak pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...