sobota, 23 listopada 2013

Chleb marchewkowy


  • 175 g marchwi
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 7 g suchych drożdży
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 450 g mąki pszennej, chlebowej
  • 50 g mąki pszennej, razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g ziaren sezamu

Marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach, przełożyłam do miski i zalałam ciepłą wodą i sokiem pomarańczowym.
Wmieszałam drożdże i odstawiłam na 5 minut. Następnie dodałam oliwę, obie mąki, sól, ziarna sezamu i zagniotłam miękkie ciasto.
Przykryłam i odstawiłam do odpoczynku na 10 minut.

Następnie na lekko naoliwionym blacie zagniotłam bardzo krótko (15-20 sekund) ciasto, uformowałam kulę, przełożyłam do czystej, naoliwionej miski, przykryłam i odstawiłam na 10 minut.

Ponownie przełożyłam ciasto na naoliwiony blat,  krótko zagniotłam, przełożyłam do naoliwionej miski, przykryłam szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazowałam, uformowałam bochenek, ułożyłam w foremce, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około 45 minut.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 stopni C. Przed pieczeniem bochenek posmarowałam wodą, posypałam ziarnami sezamu i nacięłam.
Piekłam 50 minut.

Inspiracja - http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/15/dan-lepard-recipe-carrot-sesame-sandwich-bread

6 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem jego smaku... Wyszedł taki duży!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest ciekawy i smaczny, jednak czuć że to drożdżowy chleb.

      Usuń
  2. Cudnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje ;) Marchewkę mogłabym wcisnąć dosłownie wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio dynię w każdy chleb wciskam, ten z marchewką to taka mała odmiana :)

      Usuń
  3. Ciasto marchewkowe jest popularne, ale o chlebie jeszcze nie słyszałam! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj jest popularne i bardzo dobre!
      uwielbiam ciasta marchewkowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...