niedziela, 24 listopada 2013

Chleb pszenny na zakwasie z dynią i kolendrą


  • 310 g dyni ugotowanej na parze (dałam 200 g dość suchego puree z dyni)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g wody (dałam 200 g)
  • 340 g mąki pszennej, chlebowej
  • 20 g mąki pszennej, razowej
  • 30 g drobnej semoliny
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 160 g zakwasu (dałam pszenny 100 %)
  • dowolne ziarna - słonecznik, dynia, orzeszki piniowe

W misce miksera wymieszałam zakwas, puree dyniowe, wodę i oliwę. Dodałam mąki, kolendrę i sól. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem przez około 10 minut, pod koniec wyrabiania dodałam ziarna.
Następnie miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 4 godziny.

Po tym czasie ciasto odgazowałam, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyczku do wyrastania.
Koszyk włożyłam do dużej torby foliowej i odstawiłam na około 2 godziny, w temperaturze pokojowej.  
(W oryginalnym przepisie - włożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy i pozostawić na ok. półtorej godziny w letnim piekarniku).

Piekłam pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie zmniejszyłam do 210 stopni C i piekłam jeszcze 35 minut.


Inspiracja - "Chleb dyniowy na zakwasie" ze strony "Bea w Kuchni"

  
puree z dyni - Potimarron

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! kolor ma niesamowity, i smak... jestem bardzo, bardzo zadowolona, że upiekłam ten chleb :)

      Usuń
  2. Jeny, ale kolor! Aż działa na kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealny chleb na szare, ponure dni :)

      Usuń
  3. Cudowny kolor ma ten chlebuś:) .... niestety na dynię nie mam już szans ... a nie zrobiłam zapasów bo ciągle wydawało mi isę, ze to jeszcze sezon:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jeszcze są, może nie w każdym sklepie, ale bywają... na szczęście, bo mam jeszcze upatrzonych kilka przepisów na dyniowe chleby :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...