piątek, 1 listopada 2013

Piernik przekładany powidłami


750 g drobnego cukru
2 łyżki wody
250 g niesolonego masła
500 g miodu
3 łyżki przyprawy korzennej
120 ml mleka
3 łyżki sody
3 jajka, roztrzepane
1 kg mąki pszennej, zwykłej

do przełożenia: powidła śliwkowe, marcepan, polewa czekoladowa

W rondelku wymieszałam 3 łyżki cukru z 2 łyżkami wody. Podgrzewałam na małym ogniu ciągle mieszając, do powstania karmelu.
Dodałam pokrojone w kostkę masło, następnie cukier i miód.
Dodałam przyprawę korzenną i wymieszałam, aż składniki dobrze się połączyły.
Odstawiłam do ostygnięcia.

Po ostygnięciu przelałam mieszaninę do miski miksera, dodałam mleko, sodę i jajka.
Następnie stopniowo dodawałam mąkę, wyrabiając ciasto na niskich obrotach.

Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
Ciasto przełożyłam do trzech foremek chlebowych o wymiarach 11 x 21 cm (ważne jest, aby bardzo dobrze zabezpieczyć foremki przed przyklejeniem się ciasta)

Piekłam pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze 50 minut.
Upieczone ciasto pozostawiłam w foremkach do ostygnięcia.

Po ostygnięciu wyjęłam z foremek (jednego ciasta nie udało mi się wyjąć z foremki w całości :) odkroiłam zbyt spalone boki, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na kilka dni; a następnie pozostawiłam do skruszenia/dojrzewania w chłodnym i suchym miejscu (już nie w lodówce) na kilka tygodni.

Przed podaniem ciasto podzieliłam, przełożyłam powidłami śliwkowymi i marcepanem.


Inspiracja - Miodownik z powidłami - przepis z książki "Rose Petal Jam" Beata Zatorska, Simon Target

7 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie się prezentuje, piękne zdjecia! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tofka ja po prostu pierniki uwielbiam :)
      Dzisiaj robię jeszcze jeden, nawet już jest upieczony tylko dekorowanie mi zostało, piankowe, mam nadzieję, że ładnie i smacznie wyjdzie :)

      Usuń
  4. naprawdę tam jest 750 g cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę
      ale zawsze można zmniejszyć.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...