wtorek, 11 lutego 2014

Bułki czosnkowe



zaczyn:
  • 180 g mąki pszennej, chlebowej
  • 10 g mąki żytniej, razowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 200 g letniej wody
W niewielkiej misce wszystkie składniki dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na godzinę.

ciasto:
  • 360 g mąki pszennej, chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g mąki żytniej, razowej
  • 180 g wody
  • cały zaczyn

Masło czosnkowe:
  • 6 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki natki pietruszki
Czosnek bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez praskę i dokładnie wymieszać z masłem i posiekaną natką pietruszki.


Zaczyn przełożyłam do miski miksera, dodałam wodę, sól i mąkę. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem przez około 10 minut, następnie przełożyłam ciasto do czystej naoliwionej miski, szczelnie przykryłam folią kuchenną i odstawiłam do wyrastania na 1 i 1/2 godziny.
Gotowe ciasto przełożyłam na lekko obsypany mąką blat. Podzieliłam na 8 części, z każdej uformowałam podłużną bułeczkę i ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiłam przykryte do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem każdą bułkę głęboko nacięłam, w nacięcie włożyłam po kawałku masła czosnkowego i boki bułek lekko posmarowałam mlekiem.
Piekłam 20 minut w temperaturze 210 stopni C.

Przepis - "Moje Ekspresje kulinarne"

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo! To z dodatkiem czosnku szczególnie ;) Pysznie wyglądają !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, jak sie masz? Cos u Ciebie za spokojnie na blogu:)
    Czekam na nowe przepisy i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne te bułeczki i w ogóle pieczywo , którym tak chętnie się dzielisz.
    Najpierw zrobię czosnkowe, ale podoba mi się kilka chlebów, z przepisów na nie skorzystam i podzielę się efektami, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułki szczerze polecam, często je piekę, takie obiadowe są, najlepsze do zup.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...