niedziela, 2 listopada 2014

Chleb na maślance z dynią



Dynia
Mąka pszenna, mąka żytnia,
maślanka

200 g puree z dyni
200 g maślanki
6 łyżek żytniego zakwasu
 
200 g mąki żytniej, białej
300 g mąki pszennej chlebowej, wysokobiałkowej
woda (jeśli potrzeba)
2 łyżeczki soli


W dużej misce wymieszalam puree z dyni, maślankę i zakwas, szczelnie przykryłam i odstawiłam na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnie dodałam sól, mąkę żytnią, mąkę pszenną.
Wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem przez okolo 10 minut (w trakcie zagniatania dodałam niewielką ilość wody)

Odstawiłam do fermentacji na 3 1/2 godziny, co 70 minut ciasto składając.

Po tym czasie ciasto odgazowałam, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyczku do wyrastania.
Koszyk włożyłam do dużej torby foliowej i odstawiłam na około 1,5 godziny, w temperaturze pokojowej.  

Przed pieczeniem chleb nacięłam.
Piekłam z parą, 15 minut w 250 stopni C, później 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200 st C.
 
Inspiracja - Chleb Kielecki

5 komentarzy:

  1. Chlebek jak marzenie! Przypuszczam,że jest długo świeży dzięki dyni i maślance.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładny :) Kolor cud malina i ten dodatek dyni i maślanki musi fajnie wpływać na smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ależ on cudownie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chleb ma tak cudowny miękkisz, że muszę go upiec:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...