środa, 12 listopada 2014

Chleb pszenny na zakwasie z mlekiem skondensowanym


200 g zakwasu pszennego
130 g wody temp. 28 stopni C
40 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
360 g mąki pszennej, chlebowej
8 g soli
 
W misce miksera wymieszałam mąke, zakwas pszenny, mleko I wodę. Przykryłam szczelnie folia kuchenną I odstawiłam na 20 minut.
Następnie dodałam sól I odrobinę więcej wody I wyrobiłam miękkie ciasto; około 10 minut mikserem z hakiem.
Uformowałam kulę z ciasta, przełożyłam na naoliwionej miski, szczelnie przykryłam I odstawiłam do fermentacji na prawie 6 godzin, dwa razy składając ciasto w tym czasie.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam, uformowałam bochenek i ułożyłam w koszyczku do wyrastania.
Koszyk włożyłam do dużej torby foliowej i odstawiłam na około 1,5 godziny, w temperaturze pokojowej. 
Piekłam 30 minut w temperaturze 240 stopni C. Pierwsze 5 minut z parą.

Przepis ze strony Piekarnia Tatter "Chleb pszenny na zakwasie" , znaleziony dzięki Konsti z "Apparecchiamo"

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i jak ślicznie się upiekł, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) a u Konsti wygląda jeszcze ładniej

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...