1/4 łyżeczki suchych drożdży
125 g wody
125 g mąki pszennej chlebowej 25 g mąki żytniej jasnej
Wszystkie składniki wymieszałam, miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w temp. pokojowej na ok. 10 godzin.
Ciasto właściwe:
Wszystkie składniki wymieszałam, miskę szczelnie przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w temp. pokojowej na ok. 10 godzin.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
125 g ugotowanych ziemniaków, z poprzedniego dnia, przeciśniętych przez praskę do ziemniaków
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju roślinnego
250 g wody
250 g mąki pszennej, chlebowej
100 g mąki żytniej, jasnej
W misce wymieszałam zaczyn, ziemniaki, obie mąki, olej, sól i wodę.Wyrabiałam ciasto około 10 minut, mikserem z
hakiem.
Przełożyłam ciasto do naoliwionej foremki, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania na około 3 godziny.
Wyrośnięty chleb posmarowałam olejem.
Piekłam 15 minut w 210st.C, następnie 45 min w 190st.C.
Przełożyłam ciasto do naoliwionej foremki, szczelnie przykryłam i odstawiłam do wyrastania na około 3 godziny.
Wyrośnięty chleb posmarowałam olejem.
Piekłam 15 minut w 210st.C, następnie 45 min w 190st.C.
Sprawdzić czy chleb jest wypieczony, stukając w spód bochenka, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli tak nie jest, dopiekać, bez foremki, jeszcze ok. 5 min lub do czasu gdy ostukany wyda głuchy odgłos.
Studzić na kratce, kroić po całkowitym ostygnięciu.
Przepis "Łatwy chleb ziemniaczany" Trufla
Wspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńMiło świętować w takim gronie!
Pozdrawiam!
Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!
OdpowiedzUsuńchlebek wygląda niesamowicie. :)
OdpowiedzUsuńSmaczności!
OdpowiedzUsuńDawno już nie robiłam chleba ziemniaczanego, chyba czas to zmienić
OdpowiedzUsuńZrobić samemu chlebek - to dopiero coś :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chętnie wypróbuję przepis i mam nadzieję, że wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, bardzo chętnie wypróbuję przepis na ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Super przepis, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńO ziemniaczanym chlebie jeszcze nie słyszałam! Bardzo podoba mi się skład tego chleba. Może kiedyś zabawię się w piekarza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTaki swojski wypiekany chleb to cos wspaniałego! Wszystkiego dobrego w 2019 roku
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńTaki swojski chlebek to marzenie :-)
OdpowiedzUsuńCzy posiadasz jakiegoś aktualnego bloga?
OdpowiedzUsuńNo ja już dawno przymierzam się by spróbować samej upiec chleb, ale jakoś tylko na myślach się to kończy
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis. Chleb wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńTrzeba ten przepis wypróbować
OdpowiedzUsuńCudowny! Uwielbiam domowy chleb, już nie kupuję, tylko ciągle piekę ☺ Takie ziemniaczane chlebki są świetne, obserwuję i pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy o chlebie ziemniaczanym i ziemniaki ogólnie to nie mój smak, ale uwielbiam wszystkie chleby na zakwasie, razowe lub/i z ziarnami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam chleba ziemniaczanego, więc to będzie coś, co chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńMógłbym spróbować by się przekonać czy smakuje :)
OdpowiedzUsuń