- 200 g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
- 290 g wody
- 400 g białej pszennej mąki chlebowej
- 100 g pszennej mąki razowej
- 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
- 12 g soli
Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.
2. Pierwsza fermentacja i składanie.
Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.
3. Formowanie.
Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.
4. Ostatnia fermentacja.
Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.
5. Pieczenie.
Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.
TPM Sourdough - Lekcja nr 4 - Piekarnia po godzinach.
TPM Sourdough - Lekcja nr 4 - Piekarnia po godzinach.
I powiadasz, panno Grey, ze to sa Twoje pierwsze kroki w domowej piekarni? Naprawde trudno w to uwierzyc, bo te wszystkie bochenki wygladaja niezwykle pieknie, maja dobry miazsz i "trzymaja fason". Widze, ze zakupilas profesjonalny sprzet i nie marnujesz czasu - zadanie nr 4 wykonane! Ciekawa jestem czy chleby Ci smakuja, swoja droga szkoda, ze o tym nie piszesz...
OdpowiedzUsuńWitaj w gronie chlebowych aficionados :D
Po nitce do kłębka :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne wypieki. Naprawdę. Wielkie brawa i ogromny buziak :*
Naprawdę mają dobry wygląd? cieszę się! bo co do smaku to nie mam wątpliwości i rodzina także jest zachwycona :) myślę, że wychodzi mi to przede wszystkim dzięki dokładnym przepisom i poradom, które można znaleźć na Waszej stronie. Pieczenie chleba bardzo mi się podoba i dokładnie się do tego przykładam.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze trochę kłopotów, min przy wkładaniu chleba do pieca i nacinaniu, ale mam nadzieję, że z czasem nabiorę wprawy. Dziękuję bardzo za miłe słowa!
mam jeszcze pytanie...ten blog jest dla mnie formą zeszytu, notatnika z przepisami i zdjęciami, a postanowiłam zamieszczać także dokładny przepis, czy można tak "żywcem" kopiować przepisy?
OdpowiedzUsuńGrey, w takim razie bardzo sie cieszymy, ze to wlasnie dzieki nam zaczelas wypiekac chleb w domu, i ze nasze przepisy i porady sie przydaja. Naprawde naleza Ci sie wielkie brawa za udane wypieki.
OdpowiedzUsuńTechniki przychodza z doswiadczeniem, wiec daj sobie troche czasu.
Przepisy z naszej strony moszesz dowolnie kopiowac i wklejac u siebie, pod warunkiem, ze dodasz nas w swoich zakladkach (co juz widze zrobilas :D) i w nazwach, lub dodatkowej informacji podlinkujesz nasz strone. Powodzienia, grey.
A.Grey odpisałam na Twoje zapytanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że tak długo to trwało :(
Dziękuję bardzo za odpowiedź!
OdpowiedzUsuń