piątek, 26 lutego 2010

Chleb na zakwasie żytnim

  • 200 g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
  • 290 g wody
  • 400 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 100 g pszennej mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 12 g soli

1. Mieszanie.

Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.

2. Pierwsza fermentacja i składanie.

Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.

3. Formowanie.

Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.





4. Ostatnia fermentacja.

Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.

5. Pieczenie.

Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.

Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.

 TPM Sourdough - Lekcja nr 4  - Piekarnia po godzinach.

7 komentarzy:

  1. I powiadasz, panno Grey, ze to sa Twoje pierwsze kroki w domowej piekarni? Naprawde trudno w to uwierzyc, bo te wszystkie bochenki wygladaja niezwykle pieknie, maja dobry miazsz i "trzymaja fason". Widze, ze zakupilas profesjonalny sprzet i nie marnujesz czasu - zadanie nr 4 wykonane! Ciekawa jestem czy chleby Ci smakuja, swoja droga szkoda, ze o tym nie piszesz...
    Witaj w gronie chlebowych aficionados :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Po nitce do kłębka :)
    Przepiękne wypieki. Naprawdę. Wielkie brawa i ogromny buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę mają dobry wygląd? cieszę się! bo co do smaku to nie mam wątpliwości i rodzina także jest zachwycona :) myślę, że wychodzi mi to przede wszystkim dzięki dokładnym przepisom i poradom, które można znaleźć na Waszej stronie. Pieczenie chleba bardzo mi się podoba i dokładnie się do tego przykładam.
    Mam jeszcze trochę kłopotów, min przy wkładaniu chleba do pieca i nacinaniu, ale mam nadzieję, że z czasem nabiorę wprawy. Dziękuję bardzo za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam jeszcze pytanie...ten blog jest dla mnie formą zeszytu, notatnika z przepisami i zdjęciami, a postanowiłam zamieszczać także dokładny przepis, czy można tak "żywcem" kopiować przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Grey, w takim razie bardzo sie cieszymy, ze to wlasnie dzieki nam zaczelas wypiekac chleb w domu, i ze nasze przepisy i porady sie przydaja. Naprawde naleza Ci sie wielkie brawa za udane wypieki.

    Techniki przychodza z doswiadczeniem, wiec daj sobie troche czasu.

    Przepisy z naszej strony moszesz dowolnie kopiowac i wklejac u siebie, pod warunkiem, ze dodasz nas w swoich zakladkach (co juz widze zrobilas :D) i w nazwach, lub dodatkowej informacji podlinkujesz nasz strone. Powodzienia, grey.

    OdpowiedzUsuń
  6. A.Grey odpisałam na Twoje zapytanie :)
    Przepraszam że tak długo to trwało :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...