- 115 g nasion dyni
- 90 g maki pszennej chlebowej, wysokoglutenowej
- 125 maki pszennej, razowej
- 125 g mąki żytniej, razowej
- 7 g cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 7 g soli
- 75 g dojrzałego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
- 50 g masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
- 270 g wody
W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz pestek. Masę wyłożyć na stół i zagnieść lepkie ciasto. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie palcami rozpłaszczyć ciasto i posypać pestkami dyni, zwijać i składać tak długo, aż pestki równomiernie rozmieszczą się w cieście.
Zwinąć ciasto w kulę i zostawić do fermentacji na 2 godziny, składając ciasto raz, po godzinie. Wyrośnięte uformować i włożyć do kosza, złączeniem w górę.
Piec w 220 C przez 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze 37 minut.
Chleb z prażonymi nasionami dyni - Przepis ze strony Tatter o chlebie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz