czwartek, 15 kwietnia 2010

Chleb z prażonymi nasionami dyni


  • 115 g nasion dyni
  • 90 g maki pszennej chlebowej, wysokoglutenowej
  • 125 maki pszennej, razowej
  • 125 g mąki żytniej, razowej
  • 7 g cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 7 g soli
  • 75 g dojrzałego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 50 g masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
  • 270 g wody

Na suchej patelni, na średnim ogniu uprażyć pestki dyni ciągle mieszając, zostawić do ostygnięcia.
W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz pestek. Masę wyłożyć na stół i zagnieść lepkie ciasto. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie palcami rozpłaszczyć ciasto i posypać pestkami dyni, zwijać i składać tak długo, aż pestki równomiernie rozmieszczą się w cieście.
Zwinąć ciasto w kulę i zostawić do fermentacji na 2 godziny, składając ciasto raz, po godzinie. Wyrośnięte uformować i włożyć do kosza, złączeniem w górę.
Piec w 220 C przez 8 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze 37 minut.

 Chleb z prażonymi nasionami dyni - Przepis ze strony Tatter o chlebie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...