- 400 g mąki żytniej razowej (lub średniej)
- 332 g wody
- 20 g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)
Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16 godzin w 21st C.
Ciasto chlebowe:
- 600 g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej
- 348 g wody
- 2 i 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżkę soli
- 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżkę instant
- plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydracje i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min.
Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki (lub bułki)
Zostawić znów do wyrośnięcia 50-60 min w 25-28C
Naciąć i wsadzić do pieca (na kamień) 240 st C na 15 min, potem temp. obniżyć do 230 st C i piec kolejne 20-25 min.
Bułeczki: 20-23 minuty w 240 st C.
40% żytni z kminkiem - Lekcja nr 7 - Piekarnia po godzinach
pysznie się prezentują
OdpowiedzUsuńdobry przepis z dobrej strony :)
OdpowiedzUsuńdobre wykonanie....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam