poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Sun-dried Tomato Bread

Przepis z książki "Italy's 500 Best-ever recipes"

675 g mąki pszennej, chlebowej
2 tsp soli
2 tbsp drobnego cukru
25 g świeżych drożdży
400-475 ml ciepłego mleka
1 tbsp przecieru pomidorowego
75-100 g suszonych pomidorów
75 ml oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami
75 ml oliwy z oliwek

Przesiać mąkę, sól i cukier do miski, zrobić w środku dołek.
Drożdże rozkruszyć w miseczce, wymieszać z 150 ml mleka i wlać do wgłębienia w mące.
Przecier pomidorowy wymieszać z pozostałym mlekiem,
a następnie dodać do dołka w mące, wraz z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek.
Wymieszać płynne składniki i stopniowo połączyć z mąką.
Zagnieść ciasto na posypanym mąką blacie ok. 10 min,
następnie przełożyć do czystej miski,lekko naoliwić, przykryć szczelnie folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Kiedy podwoi objętość wyłożyć na blat i dodać pomidory.
Podzielić na dwie części, uformować chleby, przykryć ściereczką i
ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 45 min.
Piec chleb 45 min. w 190 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...