Składniki zaczynu:
- 454 g mąki pszennej chlebowej
- 284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/8 łyżeczki drożdży instant lub 1,2 g drożdży świeżych
Przygotowanie zaczynu:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.
Składniki ciasta chlebowego:
- 454 g mąki pszennej chlebowej
- 360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży instant/5 g drożdży świeżych
- cały zaczyn
Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem.
Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki.
Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty.
Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2 1/2 godziny, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.).
Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut.
Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby.
Umieścić w koszykach, nakryć folią.
Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4 - 1 1/2 godziny).
Chleb wiejski - Weekendowa Piekarnia 69 - Gospodyni Ptasia "Coś niecoś"
Autor przepisu J. Hamelman
No mistrzostwo świata normalnie! Te nacięcia są boskie! Cieszę się, że razem piekłyśmy :)
OdpowiedzUsuńi ja się cieszę :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń