Składniki:
2 1/2 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania
kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać. Następnie dodać pozostałą mąkę i tym razem już wyrobić dokładnie.
Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną.
Można posmarować białkiem albo całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Chałeczki jak się patrzy! Super że piekłaś z nami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, podoba mi się wspólne pieczenie, zawsze można zobaczyć u kogoś jak dany chleb powinien wyglądać:)
OdpowiedzUsuńBardzo piekna chala. Greyu kiedy zostaniesz nasza gospodynia wpiekarni?
OdpowiedzUsuńoj! ja dopiero się uczę i wszystko co piekę to raczej z Wami i Piekarnią po godzinach, ale jak tylko nabiorę większego doświadczenia i znajdę przepis po za internetem to chętnie :)
OdpowiedzUsuń