środa, 28 kwietnia 2010

Meksykańskie bułeczki


Bolillos - najlepsze bułki pszenne

Składniki na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej białej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 335 g letniej wody
  • 1 łyżka miodu

Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.


Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 
  • 400 g maki pszennej białej chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (smalec lub tłuszcz gęsi, można również innego)

Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. 
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. 
Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. 
Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. 
Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż. 
Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza (z parą), przez około 30-35 minut. 

Bolillos, meksykańskie bułeczki -Weekendowa piekarnia 71 -  Gospodyni Atina "Tak sobie pichcę"

5 komentarzy:

  1. Prośba! Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak ustawić czas na blogu, bo zegar mam kilka godzin do tyłu, a nie mam pojęcia gdzie to zmienić i czy jest tu gdzieś funkcja ostatnich komentarzy? chodzi mi o to, aby zauważać komentarze, nawet przy wcześniejszych wpisach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki i jak ślicznie nacięte :)

    A czas można ustawić w zakładce Ustawienia --> Formatowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za podpowiedź, to było proste a ja szukałam nie tam gdzie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to bułki - faworytki w naszym domu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...