Składniki na zaczyn:
- 100 g mąki pszennej białej chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 335 g letniej wody
- 1 łyżka miodu
Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo:
- 400 g maki pszennej białej chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (smalec lub tłuszcz gęsi, można również innego)
Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min.
Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe.
Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż.
Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza (z parą), przez około 30-35 minut.
Bolillos, meksykańskie bułeczki -Weekendowa piekarnia 71 - Gospodyni Atina "Tak sobie pichcę"
Prośba! Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak ustawić czas na blogu, bo zegar mam kilka godzin do tyłu, a nie mam pojęcia gdzie to zmienić i czy jest tu gdzieś funkcja ostatnich komentarzy? chodzi mi o to, aby zauważać komentarze, nawet przy wcześniejszych wpisach.
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki i jak ślicznie nacięte :)
OdpowiedzUsuńA czas można ustawić w zakładce Ustawienia --> Formatowanie.
Dziękuję bardzo za podpowiedź, to było proste a ja szukałam nie tam gdzie trzeba :)
OdpowiedzUsuńjak malowane
OdpowiedzUsuńto bułki - faworytki w naszym domu :)
OdpowiedzUsuń