
Najlepsze bułki z suszonymi pomidorami
50 g suszonych pomidorów, posiekanych
190 ml wody
115 ml mleka
30 ml oliwy z oliwek extra virgin
425 g mąki pszennej, chlebowej
75 g mąki pszennej razowej
50 g świeżo startego parmezanu
1 i 1 / 2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru, drobnego
1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) wymieszać i zagnieść ciasto, pod koniec dodać pomidory.
Przełożyć do miski, przykryć folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie odgazować ciasto, podzielić i uformować bułki. Ułożyć na naoliwionej blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 190-200 st C przez około 40 minut. (bułki około 20 min)
Sun-dried tomato bread
Przepis z książki "The bread machine cookbook" Jennie Shapter
Hehe już za parę chwil za chwil parę dogonisz największych mistrzów wypiekania chleba :D
OdpowiedzUsuńte kawałeczki pomidorów schowane w bułeczkach wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, to fajne bułeczki, takie inne od tych, które robiłam dotychczas.
OdpowiedzUsuńDo mistrzów to mi jeszcze daleko :)
ale będę się starać :) :)