środa, 12 maja 2010

Bułki lub średniej wielkości chleb z pomidorami


Najlepsze bułki z suszonymi pomidorami

50 g suszonych pomidorów, posiekanych
190 ml wody
115 ml mleka
30 ml oliwy z oliwek extra virgin
425 g mąki pszennej, chlebowej
75 g mąki pszennej razowej
50 g świeżo startego parmezanu
1 i 1 / 2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru, drobnego
1 łyżeczka suchych drożdży

Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) wymieszać i zagnieść ciasto, pod koniec dodać pomidory.
Przełożyć do miski, przykryć folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie odgazować ciasto, podzielić i uformować bułki. Ułożyć na naoliwionej blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 190-200 st C przez około 40 minut. (bułki około 20 min)

Sun-dried tomato bread
Przepis z książki "The bread machine cookbook" Jennie Shapter

3 komentarze:

  1. Hehe już za parę chwil za chwil parę dogonisz największych mistrzów wypiekania chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. te kawałeczki pomidorów schowane w bułeczkach wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, to fajne bułeczki, takie inne od tych, które robiłam dotychczas.
    Do mistrzów to mi jeszcze daleko :)
    ale będę się starać :) :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...