sobota, 29 maja 2010

Chleb orkiszowy z miodem



  • 4 1/2 szkl mąki orkiszowej, razowej (u mnie stoneground wholemeal spelt - medium z lokalnego młyna Felin Ganol)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 3/4 szkl wody (21 st C)
  • 2 łyżki miodu

W misce połączyć mąkę, sól i drożdże. Następnie dodać miód i wodę. Dobrze wymieszać.
Przenieść na lekko podsypany mąką blat i zagnieść ciasto.
Ukształtować kulę, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2godz.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć do foremki, złączeniem w dół.
Odstawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około godzinę.
Przed pieczeniem bochenek naciąć przez środek, wzdłuż.
Piec z parą w temp 220 st C przez około 35 minut.

 Honey Spelt Bread przepis stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...