
- 250 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (150% hydracji)
- 300 g wody temp. 25C
- 300 g białej pszennej maki chlebowej
- 100 g maki żytniej razowej
- 100 g maki jęczmiennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
Wodę wymieszać z zaczynem, dodać mąki i sól, dobrze wymieszać. Bardzo klejące ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać ok. 6 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie (co 1 godzinę).
Ukształtować podłużny bochenek i włożyć do dobrze omączonego kosza, złączeniem w górę. Zostawić w temperaturze pokojowej (ok. 20C) na 3 godziny.
Piec na kamieniu, z parą, w piecu rozgrzanym do 260C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 240C i piec 10 minut. Na koniec, 35 minut w 220C.
Barley and Rye Bread - przepis skopiowałam ze strony Tatter o chlebie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz