czwartek, 13 maja 2010

Chleb żytnio-jęczmienny



  • 250 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (150% hydracji)
  • 300 g wody temp. 25C
  • 300 g białej pszennej maki chlebowej
  • 100 g maki żytniej razowej
  • 100 g maki jęczmiennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Wodę wymieszać z zaczynem, dodać mąki i sól, dobrze wymieszać. Bardzo klejące ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać ok. 6 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie (co 1 godzinę).

Ukształtować podłużny bochenek i włożyć do dobrze omączonego kosza, złączeniem w górę. Zostawić w temperaturze pokojowej (ok. 20C) na 3 godziny.

Piec na kamieniu, z parą, w piecu rozgrzanym do 260C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 240C i piec 10 minut. Na koniec, 35 minut w 220C.

 Barley and Rye Bread - przepis skopiowałam ze strony Tatter o chlebie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...