piątek, 14 maja 2010

Chlebek turecki



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g świeżych
  • 330 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynek

Do posmarowania:
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie.
Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki.
Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm (lub do koszyka do wyrastania), odstawić do napuszenia.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Chleb Turecki -  Weekendowa Piekarnia  - Gospodyni Kasia "Pokrojone i doprawione"

2 komentarze:

  1. Chlebek Ci się udał koncertowo! Mam nadzieję, że smakował! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gospodyni tej edycji WP :) Miło mi. Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...