Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g świeżych
- 330 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki melasy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżeczki kawy zbożowej
- 100 g rodzynek
Do posmarowania:
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżka mleka
Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie.
Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki.
Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm (lub do koszyka do wyrastania), odstawić do napuszenia.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Chleb Turecki - Weekendowa Piekarnia - Gospodyni Kasia "Pokrojone i doprawione"
Chlebek Ci się udał koncertowo! Mam nadzieję, że smakował! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGospodyni tej edycji WP :) Miło mi. Pozdrawiam również!
OdpowiedzUsuń