wtorek, 11 maja 2010

Mleczny warkocz


Milk bread plait


300 ml mleka
50 g masła
500 g białej mąki orkiszowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
białko do posmarowania
mak do posypania

W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić masło.
Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać mleko z masłem. Wyrobić ciasto.
Odstawić na jedną godzinę.
Następnie wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnie i zagnieść ponownie.
Podzielić ciasto na trzy części, każdy kawałek zrolować na 30 cm wałki i zapleść warkocz.
Przełożyć na naoliwioną blachę, posmarować białkiem i posypać makiem.
Odstawić do wyrośnięcia na 25 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 st C przez 30 minut.

Przepis był wydrukowany na opakowaniu mąki.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...