piątek, 28 maja 2010

Pain de Compagne


Pate Fermentee:
  • 265 g mąki pszennej chlebowej
  • 170 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant

Przygotowanie: Wieczorem przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki pate fermentee do momentu połączenia (mieszanina powinna mieć temperaturę 21 stopni Celsjusza). 
Odstawić po przykryciem na 1 godzinę w temperaturze 21 stopni Celsjusza, a następnie włożyć na noc do lodówki.

Ciasto właściwe:
  • 235 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g mąki żytniej, średniej
  • 190 g wody
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 443 g pate fermentee (całe)

Przygotowanie: Rankiem podzielić pete fermentee na kawałki wielkości orzecha i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej przez 1 godzinę. 
Następnie wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego tylko do momentu rozmieszania. 
Mieszanina powinna mieć temperaturę 24 stopni Celsjusza. 
Następnie wyrobić przez 10-15 minut gładkie, elastyczne ciasto. 
Włożyć je do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować w kulę i pozwolić mu przez chwilę odpocząć. 
Następnie by stworzyć tiarę należy uformować trzy podłużne, choć grube (jak paczki papierosów czy też tabakiery) bochenki i ułożyć je na czas wyrastania (około godziny) złączeniem w górę na omączonym płótnie, tak by w czasie wyrastania połączyły się w kształt tiary. 
Pomiędzy te trzy części należy włożyć naoliwioną szklankę, by zachować puste miejsce w środku.

Piec w 230 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut (przez pierwsze 10 minut z parą). 
Studzić na kratce.


Pain de Compagne - Weekendowa Piekarnia 75 - Gospodynie Tilianara i Gospodarna Narzeczona

6 komentarzy:

  1. A grey, twoje wypieki jak zawsze zachwycają. Mam nadzieję, że kiedyś TY zaproponujesz coś do WP ;-0
    Pozdrawiam GN

    OdpowiedzUsuń
  2. :) jutro lub w niedzielę, będę próbować pewien przepis, jak rodzina "zaakceptuje" wypiek to możemy się jakoś umówić na propozycję do WP. Nie chciałabym jednak się wygłupić z propozycją, w końcu ja dopiero się uczę piec chleby, z Wami i WP po godzinach.
    Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Ci wyszedł:) Moje kulki zaczynu właśnie sie w kuchni ogrzewają:) i zaraz będę próbowała wyczarować to cudeńko:)pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję! Bardzo mi miło. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze jak wchodzę do Ciebie to wiem, że to będzie piękny widok - i znów się nie zawiodłam - ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję! naprawdę bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...