
Pate Fermentee:
- 265 g mąki pszennej chlebowej
- 170 g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
Przygotowanie: Wieczorem przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki pate fermentee do momentu połączenia (mieszanina powinna mieć temperaturę 21 stopni Celsjusza).
Odstawić po przykryciem na 1 godzinę w temperaturze 21 stopni Celsjusza, a następnie włożyć na noc do lodówki.
Ciasto właściwe:
- 235 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g mąki żytniej, średniej
- 190 g wody
- 10 g soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 443 g pate fermentee (całe)
Przygotowanie: Rankiem podzielić pete fermentee na kawałki wielkości orzecha i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego tylko do momentu rozmieszania.
Mieszanina powinna mieć temperaturę 24 stopni Celsjusza.
Następnie wyrobić przez 10-15 minut gładkie, elastyczne ciasto.
Włożyć je do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować w kulę i pozwolić mu przez chwilę odpocząć.
Następnie by stworzyć tiarę należy uformować trzy podłużne, choć grube (jak paczki papierosów czy też tabakiery) bochenki i ułożyć je na czas wyrastania (około godziny) złączeniem w górę na omączonym płótnie, tak by w czasie wyrastania połączyły się w kształt tiary.
Pomiędzy te trzy części należy włożyć naoliwioną szklankę, by zachować puste miejsce w środku.
Studzić na kratce.
A grey, twoje wypieki jak zawsze zachwycają. Mam nadzieję, że kiedyś TY zaproponujesz coś do WP ;-0
OdpowiedzUsuńPozdrawiam GN
:) jutro lub w niedzielę, będę próbować pewien przepis, jak rodzina "zaakceptuje" wypiek to możemy się jakoś umówić na propozycję do WP. Nie chciałabym jednak się wygłupić z propozycją, w końcu ja dopiero się uczę piec chleby, z Wami i WP po godzinach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
Piękny Ci wyszedł:) Moje kulki zaczynu właśnie sie w kuchni ogrzewają:) i zaraz będę próbowała wyczarować to cudeńko:)pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZawsze jak wchodzę do Ciebie to wiem, że to będzie piękny widok - i znów się nie zawiodłam - ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! naprawdę bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń