niedziela, 30 maja 2010

Vienna Bread


  • 30 g świeżych drożdży
  • 525 ml bardzo zimnej wody
  • 900 g białej mąki chlebowej
  • 1 łyżka soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 30 g masła

Mleko w proszku wymieszać z mąką, dodać sól, następnie masło.
Zrobić w środku dołek i dodać rozpuszczone w wodzie drożdże.
Wymieszać. Następnie przenieść na oprószony mąką blat i zagniatać przez co najmniej 10 minut.

Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
W tym czasie, ciasto co godzinę należy przebić, odgazować.

Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery kawałki, kształtować z każdego kulę, przykryć i zostawić do odpoczynku, na 15 minut.

Następnie uformować podłużne bochenki,
ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia, złączeniem w dół albo przełożyć do omączonego koszyka, lub ułożyć pomiędzy płótnem piekarskim, złączeniem w górę.
Lekko posmarować oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu, na około godzinę.

Nagrzać piekarnik do 230 C.
Kiedy chleby podwoją objętość, naciąć i piec przez około 20 minut.
Przez pierwsze 5 minut co najmniej trzy razy rozpylać parę.
Jeśli po 20 minutach chleb nie będzie zrumieniony i opukany od spodu nie będzie wydawać głuchego odgłosu, należy dopiekać przez kolejne 10-15 minut.

Studzić na kratce.

  Vienna Bread - Przepis z książki "making bread at home" Tom Jaine

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...