
- 30 g świeżych drożdży
- 525 ml bardzo zimnej wody
- 900 g białej mąki chlebowej
- 1 łyżka soli
- 30 g mleka w proszku
- 30 g masła
Mleko w proszku wymieszać z mąką, dodać sól, następnie masło.
Zrobić w środku dołek i dodać rozpuszczone w wodzie drożdże.
Wymieszać. Następnie przenieść na oprószony mąką blat i zagniatać przez co najmniej 10 minut.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
W tym czasie, ciasto co godzinę należy przebić, odgazować.
Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery kawałki, kształtować z każdego kulę, przykryć i zostawić do odpoczynku, na 15 minut.
Następnie uformować podłużne bochenki,
ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia, złączeniem w dół albo przełożyć do omączonego koszyka, lub ułożyć pomiędzy płótnem piekarskim, złączeniem w górę.
Lekko posmarować oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu, na około godzinę.
Nagrzać piekarnik do 230 C.
Kiedy chleby podwoją objętość, naciąć i piec przez około 20 minut.
Przez pierwsze 5 minut co najmniej trzy razy rozpylać parę.
Jeśli po 20 minutach chleb nie będzie zrumieniony i opukany od spodu nie będzie wydawać głuchego odgłosu, należy dopiekać przez kolejne 10-15 minut.
Studzić na kratce.
Vienna Bread - Przepis z książki "making bread at home" Tom Jaine
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz