sobota, 26 czerwca 2010

Babeczki z truskawkami

 
z truskawkami...

Składniki:

kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

krem amaretto:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki Amaretto
  • 3 łyżeczki cukru

nadzienie truskawkowe:
  • ok. 2 szklanki truskawek (szypułkowanych)
  • 3-4 łyżki Amaretto
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie)

dodatkowo kilka truskawek

Mąkę, cukier, masło i żółtko wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki do muffinek.
Piec w 200 st. C (około 30 minut) aż się zrumienią.
Ja piekłam 12 minut, w 180 st C.
Odstawić do ostygnięcia.

Pokrojone na plastry truskawki, dusić z cukrem przez chwilę na małym ogniu, aż powstanie słodki syrop. Ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec dodać Amaretto.

Wystudzone babeczki wypełnić truskawkowym nadzieniem, następnie nałożyć śmietanę i ozdobić truskawkami.


Babeczki z truskawkami i kremem amaretto - przepis z bloga "Strawberries from Poland"

3 komentarze:

  1. Ojej, piekne Ci wyszly! To dla mnie zaszczyt, gdy ktos probuje mego przepisu, wiec pytanie, czy nie mam nic przeciwko jest zbedne! Cudne sa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! cieszę się! Dziękuję bardzo za przepis.
    Urocze małe słodkości - trafnie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...