z truskawkami...
Składniki:
kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
krem amaretto:
- 250 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki Amaretto
- 3 łyżeczki cukru
nadzienie truskawkowe:
- ok. 2 szklanki truskawek (szypułkowanych)
- 3-4 łyżki Amaretto
- 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
dodatkowo kilka truskawek
Mąkę, cukier, masło i żółtko wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki do muffinek.
Piec w 200 st. C (około 30 minut) aż się zrumienią.
Ja piekłam 12 minut, w 180 st C.
Odstawić do ostygnięcia.
Pokrojone na plastry truskawki, dusić z cukrem przez chwilę na małym ogniu, aż powstanie słodki syrop. Ostudzić.
Śmietanę ubić, pod koniec dodać Amaretto.
Wystudzone babeczki wypełnić truskawkowym nadzieniem, następnie nałożyć śmietanę i ozdobić truskawkami.
Babeczki z truskawkami i kremem amaretto - przepis z bloga "Strawberries from Poland"
urocze małe słodkości.
OdpowiedzUsuńOjej, piekne Ci wyszly! To dla mnie zaszczyt, gdy ktos probuje mego przepisu, wiec pytanie, czy nie mam nic przeciwko jest zbedne! Cudne sa :)
OdpowiedzUsuńO! cieszę się! Dziękuję bardzo za przepis.
OdpowiedzUsuńUrocze małe słodkości - trafnie :)
Pozdrawiam!