wtorek, 22 czerwca 2010

Bagietki


Pain blanc - Przepis z książki "exceptional breads" Dan Lepard & Richard Whittington

Sponge
1/2 (3,5 g) saszetki suchych drożdży
175ml wody (temp.około 20 st C)
75g zwykłej, białej mąki
100g mąki chlebowej

Ciasto
175ml chłodnej wody (temp.około 10 st C)
1/2 (3,5g) saszetki suchych drożdży
250g mąki chlebowej
125g zwykłej, białej mąki
10g soli

Sponge:
W misce, rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie sponge powinno podnieść się co najmniej o jedną trzecią i mieć dużą ilość bąbelków.
Ciasto:
Do miski ze sponge dodać drożdże i zimną wodę. Zmiksować.
Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać sól i zagnieść.
Gładkie i elastyczne ciasto przenieść do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do odpoczynku, na 30-40 minut.
Następnie przełożyć ciasto na lekko obsypany mąką blat i podzielić na cztery części.
Każdy kawałek uformować w lekko owalną kulę i zostawić złączeniem w górę, pod przykryciem na 15 minut.
Następnie uformować bagietki, ułożyć między płótnem piekarskim złączeniem w górę.
Przykryć i zostawić do do wyrośnięcia na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 250 st C.
Wyrośnięte bagietki naciąć i piec z parą, przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 15-20 minut.
Studzić na kratce.

3 komentarze:

  1. coś pięknego te twoje bagietki
    a zdjęcie jakie cudne

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam juz bagietki z roznych przepisow, tego jednak jeszcze nigdy nie wyprobowalam. Po Twoim wpisie wiem, ze czas nadrobic zaleglosci... A bagietki - cudenka, moje wygladaja zawsze jak jakies dziwne pokrecone i rozdete weze morskie:) a Twoje, prosze, elegancja-Francja:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za miłe słowa!
    Bagietki pięknie mi wyrosły, ale przy nacinaniu dwie oklapły i do pieca wsuwałam takie "przebite baloniki", byłam zaskoczona, że ostatecznie wyjęłam takie zgrabne :) bagietki.
    Planuję wypróbowanie innych przepisów, więc i w nacięciach mam nadzieję się wprawić :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...