czwartek, 24 czerwca 2010

Bułeczki z czosnkiem



Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej, chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego

Nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 
  • lub 2-3 łyżki pesto
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić ciasto (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). 
Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. 
Umieścić w misce, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). 
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i uformować podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. 
Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
W międzyczasie składniki nadzienia zmiksować. 
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.
Piec w 180 st. przez 15 minut. 
Najlepsze na ciepło.



Bułeczki czosnkowo-bazyliowe - Weekendowa Piekarnia 79 - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...