Ciasto:
- 400 g mąki pszennej, chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- 260 g mleka
- 30 g masła, roztopionego
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- lub 2-3 łyżki pesto
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić ciasto (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn).
Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione.
Umieścić w misce, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i uformować podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy.
Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
W międzyczasie składniki nadzienia zmiksować.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.
Piec w 180 st. przez 15 minut.
Najlepsze na ciepło.
Bułeczki czosnkowo-bazyliowe - Weekendowa Piekarnia 79 - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"
chętnie wypróbuje dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń