piątek, 25 czerwca 2010

Bułki z serem ricotta i oregano


Zakręcone bułki pszenne z serkiem ricotta

  • 4 łyżki ricotty
  • 225 ml wody
  • 450 g mąki pszennej, chlebowej
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
do posmarowania: białko roztrzepane z łyżką wody, świeżo zmielony pieprz

łyżeczka = 5ml
łyżka = 15ml

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto.
Przenieść do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie, wyrośnięte ciasto przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części.
Każdy kawałek zrolować w 25cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem.
Piec 15-18 minut w temperaturze 220 st C.
Studzić na kratce.


 Ricotta and oregano knots - "The bread machine cookbook" Jennie Shapter

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...