Zakręcone bułki pszenne z serkiem ricotta
- 4 łyżki ricotty
- 225 ml wody
- 450 g mąki pszennej, chlebowej
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka = 5ml
łyżka = 15ml
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto.
Przenieść do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie, wyrośnięte ciasto przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części.
Każdy kawałek zrolować w 25cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem.
Piec 15-18 minut w temperaturze 220 st C.
Ricotta and oregano knots - "The bread machine cookbook" Jennie Shapter
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz