
Z ziemniakami...
czas przygotowania: 45min + 1 i 3/4 godz. rośnięcia
czas pieczenia: 40 min
foremka: tortownica o śr. 25cm
- 7g suszonych drożdży
- 1/4 kubka cieplej wody
- 3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (ja użyłam mąki pszennej, razowej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki pełnego mleka w proszku
- 1 kubek ciepłych, utłuczonych ziemniaków
- 1/2 kubka posiekanego szczypiorku, świeżego
- 1 kubek cieplej wody, dodatkowo
- 1 jajko lub białko do smarowania
- 2 łyżeczki zimnej wody
- nasiona słonecznika lub dyni
1) Tortownicę o śr. 25 cm posmarować masłem lub oliwą. Wyłożyć papierem do pieczenia.
2) Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min-aktywacja.
3) Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku. Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę ciepłej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
4) Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobić ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folia na 1 godz., aż dobrze wyrośnie (można 1 raz złożyć).
5) Przebić ciasto i ugnieść przez 1 min. Podzielić na 12 części, każdą uformować w kulę i ułożyć w tortownicy dookoła i jedną w środku. Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownicę.
6) Piekarnik nagrzać do temp. 210 stopni Celsjusza. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda. Posypać ziarnami i wstawić do upieczenia.
7) Pieczenie: 210 stopni Celsjusza - przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min.
8) Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.
Chleb ziemniaczany - Weekendowa Piekarnia 76- Gospodyni Kass "Smaki i aromaty"
Przepis z książki "Chleb i bułki' Anne Wilson"
Chleb ziemniaczany - Weekendowa Piekarnia 76- Gospodyni Kass "Smaki i aromaty"
Przepis z książki "Chleb i bułki' Anne Wilson"
Nie wiedziałam że upiekłaś, cieszę się że tak ładnie Ci wyszły, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZmieniłam mąkę, ale wyszły bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)