środa, 2 czerwca 2010

Bułki z ziemniakami



Z ziemniakami...

czas przygotowania: 45min + 1 i 3/4 godz. rośnięcia
czas pieczenia: 40 min
foremka: tortownica o śr. 25cm

  • 7g suszonych drożdży
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (ja użyłam mąki pszennej, razowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 1 kubek ciepłych, utłuczonych ziemniaków
  • 1/2 kubka posiekanego szczypiorku, świeżego
  • 1 kubek cieplej wody, dodatkowo

  • 1 jajko lub białko do smarowania
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • nasiona słonecznika lub dyni

1) Tortownicę o śr. 25 cm posmarować masłem lub oliwą. Wyłożyć papierem do pieczenia.

2) Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min-aktywacja.

3) Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku. Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę ciepłej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.

4) Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobić ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folia na 1 godz., aż dobrze wyrośnie (można 1 raz złożyć).

5) Przebić ciasto i ugnieść przez 1 min. Podzielić na 12 części, każdą uformować w kulę i ułożyć w tortownicy dookoła i jedną w środku. Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownicę.

6) Piekarnik nagrzać do temp. 210 stopni Celsjusza. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda. Posypać ziarnami i wstawić do upieczenia.

7) Pieczenie: 210 stopni Celsjusza - przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min.

8) Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym. 

Chleb ziemniaczany - Weekendowa Piekarnia 76- Gospodyni  Kass "Smaki i aromaty"
Przepis z książki "Chleb i bułki' Anne Wilson"

2 komentarze:

  1. Nie wiedziałam że upiekłaś, cieszę się że tak ładnie Ci wyszły, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zmieniłam mąkę, ale wyszły bardzo dobre!
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...