piątek, 18 czerwca 2010

Chleb wiejski

Biga
85 g maki
20 g maki pszennej, razowej
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży (można odważyć 1g i podzielić na 5 części-jedną dać tu, drugą do poolish)
0,2 g soli

Poolish
105 g maki
115 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli

Zakwas
170 g maki
40 g maki pszennej, razowej
115 g wody
105 g odświeżonego, gęstego zakwasu

Ciasto
540 g maki pszennej, chlebowej
40 g maki pszennej, razowej
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli
biga, poolish i zakwas - całość

Wieczorem przygotować bige, poolish i zakwas i odstawić przy 25 st C, na 10 -12 godzin.
Następnego dnia, drożdże rozpuścić w 20 g wody.
Mąki, rozpuszczone drożdże, 230 g wody i poolish dać do miski z robota kuchennego i zagniatać, aż połączą się składniki (ok. 3-4 min.)
Przykryć i odstawić na 30 min.
Po autolizie, dodać bige, zakwas, sól i pozostałą wodę, i zagniatać 5 min.
Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i 40 min. odgazować -zagnieść.

Ciasto uformować w kule (można podzielić na dwie części), przełożyć do omączonego koszyka, przykryć i odstawić w temp. 25 st C na 1 i 1/2 godz.

Piekarnik z blachą rozgrzać do 240 st C.
Ciasto ostrożnie przełożyć na blachę, naciąć i natychmiast włożyć do piekarnika.

Piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, wypuścić parę i piec 10 min.
Wyjąć chleb z piekarnika. Podwyższyć temperaturę do 230 st C i po 5 minutach (gdy piekarnik jest już rozgrzany do tej temperatury) jeszcze raz włożyć chleb i dopiekać 10 min.
Studzić na kratce.

 Piekarnia po godzinach - Lekcja nr 11 - JTs Landbrot a la zorra

6 komentarzy:

  1. udał się przepięknie i jakie zdjęcia śliczne , takie w klimacie wiejskim

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś niesamowita a każdy Twój bochenek to prawdziwe dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Same komplementy :) Dziękuję!
    Chleb się udał, już zjedzony :) ale ze zdjęć jestem mniej zadowolona, aparat ostatnio mi szwankuje, mimo dobrego światła, takie ponure, o dziwnej barwie wychodzą.
    Dziękuję za miłe słowa!
    ps. stół wiekowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I chleb, i zdjecia bardzo mi sie podobaja. No i ten stol! Cudenko :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...